U trendu

Nuklearka Krško moći će da radi još 20 godina

ZAGREB – Nuklearna elektrana Krško, u suvlasništvu Hrvatske elektroprivrede i slovenačke GEN Energije, moći će da radi još 20 godina, sve do kraja 2043. godine, piše danas Jutarnji list.

To je, navodi se, odlučilo slovenačko ministarstvo zaštite okoline i prostornog uređenja koje je izdalo saglasnost za produženje rada nuklearke.

U HEP-u ističu da ova odluka „ima stratešku važnost, kako za Hrvatsku elektroprivredu, kao 50-postotnog suvlasnika NEK-a, tako i za ukupan hrvatski energetski sektor, s ekonomskog, energetskog i aspekta zaštite okoline, pogotovo u okolnostima aktualne energetske krize“.

Nuklearna elektrana Krško, koja je u rad puštena 1983. godine, prosečno godišnje proizvodi oko 5.6 milijardi kilovatsati električne energije, koja se u pođednakoj srazmeri deli između Hrvatske i Slovenije. To znači da NEK godišnje pokriva oko 20 posto potreba Slovenije i oko 16 posto potreba Hrvatske za električnom energijom.

U HEP-u ističu da je u 2022. hrvatski deo proizvodnje iz NEK-a iznosio 2.65 TWh, što je činilo 14.42 posto ukupno raspoložive električne energije u Hrvatskoj. Toekom ove godine očekuje se da NEK proizvede više od šest milijardi kWh električne energije.

Sam postupak dobijanja saglasnosti bio je, navodi se, dug i izuzetno složen. U izradi dokumentacije, analiza i stručnih ocena, kao i izradi procene uticaja na okolinu, učestvovale su brojne naučne institucije iz Hrvatske i Slovenije, a provedena je i prekogranična procena uticaja na okolinu susednih država – Hrvatskom, Italijom, Mađarskom, Austrijom te dodatno i Nemačkom.

Prema dostupnim informacijama, piše list, osim saglasnosti vezano za zaštitu okoline, uslov za produžetak rada NEK-a bio je i uspešan završetak modernizacije i povećanja bezbednosti elektrane, koji je ispunjen zaključenjem Programa modernizacije nuklearne bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar