U trendu

O pravima žena u Avganistanu odlučiće islamski savet

KABUL – O ulozi žena u Avganistanu, uključujući njihovo pravo na rad i obrazovanje i način oblačenja, odlučiće visoki islamski akademski savet, rekao je viši talibanski lider Vahidula Hašimi.

Hašimi je u četvrtak rekao za Rojters da će savet odlučiti da li će devojčicama biti dozvoljeno da idu u školu ili ne.

„Oni će odlučiti da li žene treba da nose hidžab, burku, samo veo ili nešto slično“, naveo je Hašimi.

Navodeći da su u Avganistanu stanovnici 99,99 odsto muslimani i da veruju u islam, Hašimi je poručio:“A kada verujete u zakone, svakako bi ih trebalo primeniti. Imamo savet i oni će odlučiti sta ćemo učiniti“.

Hašimi je dodao da ni talibani nisu očekivali da će ući u Kabul i da nakon što je predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje „nije bilo nikog da se odupre, pa smo ušli i zauzeli grad i sada kontrolišemo Kabul“.

Glavni portparol talibana Zabiula Mudžahid rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Kabulu da će ženama biti dozvoljeno da rade i uče i „da će biti veoma aktivne u društvu“.

Tokom svoje vladavine od 1996. do 2001. godine, vođeni islamskim zakonoma, talibani su sprečavali žene da rade, a devojčicama nije bilo dozvoljeno da se školuju, žene su morale da nose burke u javnosti i smele su da izlaze iz kuće samo uz pratnju muškog rođaka.

Žene koje su kršile pravila ponekad su trpele ponižavanje i javno bivale pretučene od strane talibanske verske policije.

Zapadni lideri su poručili da će „novim talibanima“ suditi prema njihovim postupcima, uključujući i način na koji se ophode prema devojčicama i ženama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.