U trendu

Obaveza predsednika da digne glas protiv „nasilničke“ SPC

PODGORICA – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas, povodom reagovanja Mitropolije crnogorsko-primorske SPC na njegov intervju za RTCG, da ima obavezu kao predsednik da govori protiv onih koji, kako kaže, tvrde da je Crna Gora isto što i Šumadija i da digne glas „protiv nasilničke prakse crkve Srbije“.

Mitropolija je u sredu oštro kritikovala nastup Đukanovića na javnom servisu u kome je Đukanović rekao da nema sumnje da će SPC biti involvirana u politički život i podsetio da je Evropski parlament ove godine usvojio rezoluciju u kojoj spominje SPC kao promotera Rusije u regionu i poručila da ne mogu da prećute njegove iskaze „nadojene netrpeljivošcu i lažima“.

Tim pre što se, naveli su iz Mitropolije, radi o političaru koji na razne načine utiče na živote i opredeljenja određenog broja građana i o instituciji koja treba da bude garant čuvanja demokratskih standarda.

Predsednik Crne Gore u današnjem saopštenju odgovara da „Ustavotvorci” iz Mitropolije crnogorsko-primorske, kako kaže, nisu ubedljivije mogli da potvrde njegove ocene o bespravnom, vansistemskom, demokratskom i multiverskom društvu neprimerenom odnosu crkve Srbije i poslednje dve Vlade Crne Gore od avgusta 2020. godine.

Poručio je da je obaveza predsednika države, da govori o svakom ko pokušava da negira državni, nacionalni, kulturni i verski identitet države na čijem se čelu nalazi.

„Da govori protiv onih koji tvrde da je Crna Gora isto što i Šumadija, da su Crnogorci komunistički nakot i kopilad, da u današnjoj, dakle građanskoj Crnoj Gori Srbi žive lošije nego u Pavelićevoj NDH, te da je crkvi Srbije u Crnoj Gori danas teže nego pod Osmanlijama“ da, kako je naveo, „digne glas protiv nasilničke prakse crkve Srbije da zloupotrebom državnog aparata sile brutalno ruši najsvetije vrednosti društva“ i „osvajački, helikopterima Vojske Jugoslavije gazi viševekovni međuetnički sklad na Rumiji i helikopterima ‘žalosne’ Vlade Crne Gore gazi dostojanstvo i ponos Cetinja i Crnogoraca.

Predsednik, kako kaže treba predano da radi i protiv svih koji pokušavaju da ukradu istoriju Crne Gore tako što će navodno uz svesrdnu pomoć dve poslednje Vlade Crne Gore i njihovih falsifikata – Zakona o slobodi veroispovesti i tzv. Temeljnog ugovora danas oteti kulturno, istorijsko i sakralno nasleđe Crne Gore.

Đukanović se poziva i na to da je obaveza predsednika da radi protiv onih koji kako tvrdi za svece proglašavaju „zlikovce i koljače nevinih žena i dece-Macu Vukojičića i Slobodana Šiljka“ i kaže da i danas Crna Gora većinu pravoslavnih sveštenika uvozi optužujući SPC da su su njihove preporuke za bogosluženje „prethodna iskustva iz BIA, 63. padobranske divizije ili neke n-te genocidne, iz ratova 90-ih“.

Đukanović nastavlja dalje sa optužbama tvrdeći su oni nacionalističkim zaluđivanjem „nesrećni narod proterali sa vekovnih ognjišta iz raznih krajeva bivše domovine, a da, nakon što su nezasluženo utočište našli pod mantijom crkve Srbije u Crnoj Gori, sada tim istim „otrovom truju i smerni narod građanske Crne Gore“.

„Neće moći“, poručuje i navodi da nisu u srpskoj provinciji nego u građanskoj i evropskoj Crnoj Gori, sa hiljadugodišnjom državnom istorijom, čije je važne stranice ispisala Autokefalna pravoslavna Mitropolija u Knjaževini Crnoj Gori-Crnogorska crkva“,

Uz saopštenje Đukanovića priložene su fotografije sveštenika, među njima i fotografije episkopa SPC snimljene tokom 90-ih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.