U trendu

Obustavljena potraga za trojicom nestalih alpinista na K2

ISLAMABAD – Loše vreme nateralo je danas helikoptere pakistanske vojske da privremeno zaustave potragu za trojicom planinara koji su nestali pokušavajući da se popnu na K2 na Karakorumu, drugi po visini planinski vrh na svetu.

Potraga je zaustavljena samo nekoliko sati nakon što je nastavljena treći dan zaredom, a zvaničnici nisu bili sigurni kada će se vremenski uslovi poboljšati dovoljno da bi se ponovo mogla nastaviti, javlja AP.

Muhamad Ali Sadpara (45) iz Pakistana, Džon Snori (47) sa Islanda i Huan Pablo Mor (33) iz Čilea poslednji put su viđeni u petak oko podneva na mestu koje se smatra najtežim delom uspona: usko grlo, strmo i samo 300 metaraispod od 8.611 metara visokog K2.

Sadpara, jednog od najslavnijih pakistanskih penjača koji se popeo na osam najviših planina na svetu, pratio je njegov dvadesetogodišnji sin Sadžid Sadpara, kojem je otac rekao da se spusti kada je video da je maska sa kiseonikom koju koristi neispravna.

„Mislim da ako traže tela ima smisla da nastave operaciju, ali njihove šanse za preživljavanje, posle dva ili tri dana zimi na 8.000 (metara), gotovo su nikakve“, rekao je Sadžid Sadpara.

To je bio drugi pokušaj grupe da se popne na K2 ove zime, u sezoni u kojoj su još tri penjača umrla u tom području.
Smešten u planinskom lancu Karakorum, K2 je jedan od najopasnijih uspona. Prošlog meseca tim od 10 nepalskih šerpasa postali su prvi ljudi koji su se zimi popeli na K2.
Iako je Maunt Everest 237 metara viši od K2, planina K2 je mnogo severnije, na granici s Kinom, i podložan je lošijim vremenskim uslovima, prema planinarskim stručnjacima. Zimski uspon je posebno opasan zbog nepredvidivih i brzih promena vremena.

Zimski vetrovi na K2 mogu da duvaju brzinom većom od 200 km/h, a temperature mogu pasti na minus 60 stepeni Celzijusa.

U jednoj od najsmrtonosnijih planinarskih nesreća svih vremena, 11 penjača je umrlo u jednom danu pokušavajući da savladaju uspon na K2 2008. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.