U trendu

Od danas ponovo javna bogosluženja u hramovima SPC u Austrij

BEČ – U hramovima Srpske pravoslavne crkve u Austriji od danas će se ponovo održavati javna bogosluženja.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej poručio je u obaveštenju vernicima i sveštenicima eparhije da je Vlada Austrije, u sporazumu sa crkvama i verskim zajednicama, popustila restriktivne mere, čije će se poštovanje, kako je naveo, i dalje strogo kontrolisati.

„I dalje je neophodno da se pridržavamo svih mera predostrožnosti kako bi umanjili štetne posledice i kako bismo svi zajednički u miru dočekali Božić, bez zatvaranja i drugih nepotrebnih ograničenja, što će uveliko zavisiti od našeg savesnog odnosa prema ograničenom liturgijskom životu u hramovima“, ukazao je vladika.

Apelovao je da se po hramovima poštuju sve bezbednosne mere – nošenje maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja, dezinfekcija svih površina kao i često provetravanje prostorija – čime se olakšava rad, kako sveštenicima tako i nadležnim crkvenjacima u hramovima.

Naveo je da se do daljeg odlažu posete paroha domovima i da se ograničavaju javne manifestacije, predavanja, izložbe, te pozvao da se krsne slave u ovom periodu obeleže osvećenjem slavskog kolača, u krugu porodice.

Vladika je pozvao uprave hramova da organizuju služenje više svetih liturgija za pričešće tokom božićnog posta i naveo da će od Svetog Nikole vernici moći da uzmu badnjake i druge blagoslove za praznike.

Vladika je izrazio zahvalnost grajdanima koji su strpljivo i disciplinovano poštovali sve propise i lekarska uputstva kako bi se širenje virusa stavilo pod kontrolu, kao i medicinskim radnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.