U trendu

Od sutra Digitalni kineski samit, Srbiju predstavlja Popovic

FUDŽOU – U kineskom gradu Fudžou sutra će biti otvoren drugi Digitalni kineski samit na kojem će biti prikazana najnovija dostignuća u razvoju informacionih tehnologija i digitalizaciji industrije, a Srbiju će predstavljati ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Srpski ministar će prisustvovati svečanom otvaranju foruma, učestovati na panelu o digitalnom pomorskom putu svile i imati brojne sastanke sa predstavnicima kineskih državnih institucija i kompanija, što će biti prilika i da ih pozove da dođu i ulažu u Srbiju.

Veštačka inteligencija, virtuelna realnost, robotika, tehnologije za sajber učenje i aplikacije koje olakšavaju svakodnevni život samo su deo sadržaja koji će biti predstavljen na trodnevnom forumu u glavnom gradu kineske provincije Fuđijan.

Samit će biti prilika da Kina, jedan od svetskih lidera u inovacijama, predstavi nove politike za razvoj informacionih tehnologija, demonstrira najnovija dostignuća u e-upravi i digitalnoj ekonomiji i promoviše saradnju sa globalnim partnerima, u cilju jačanja „digitalne Kine“.

Pod sloganom „Nova dinamika, novi razvoj, nova dostignuća osnažena informacijama“ na samitu će biti održani brojni paneli, izložba „Digitalna Kina“ na kojoj će biti predstavljena najnovija dostignuća u toj oblasti, originalne tehnologije i dizajn, a biće organizovan i konkurs za najbolje inovacije.

Na panelima i okruglim stolovima razgovaraće se o najvažnijim pitanjima u oblasti informacionih tehnologija, a pametni gradovi, industrijski internet, digitalna ekologija, digitalno zdravlje, kao i digitalni pomorski put svile, biće samo neke od tema.

Na samit je pozvano 1.500 učesnika iz celog sveta, izložbeni prostor zauzimaće skoro 60.000 metara kvadratnih, a maskota je „Shuva“, digitalna lutka.

Kako su najavili organizatori, na forumu će biti prikazane pametne tehnologije i oprema poput prepoznavanja lica i glasa, plaćanje prepoznavanjem lica, automobili bez vozača i 5G mreža.

Prvi samit „Digitalna Kina“ održan je prošle godine, uz učešće više od 520 kineskih kompanija, dok je Popović tada bio jedini ministar iz Evrope.

Primorska provincija Fuđijan na jugoistoku Kine beleži veliki ekonomski rast poslednjih godina.

Aktuelni kineski predsednik Si Đinping je pocetkom dvehiljaditih godina radio u toj provinciji, kada je i pokrenuo strategiju „Digitalni Fudijan“, s ciljem da digitalna ekonomija zauzme što veće učešće u bruto domaćem proizvodu provincije.

Fudžou, kao glavni grad provincije sa više od sedam miliona stanovnika, teži da postane jedan od simbola Kine u budućnosti.

Vrednost kineske digitalne ekonomije je do kraja prošle godine iznosila 4,6 biliona dolara, što predstavlja jednu trećinu nacionalnog BDP-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)