U trendu

Odbačena krivična prijava zbog zvede petokrake

ZAGREB – Opštinsko državno tužilaštvo u Rijeci odbacilo je krivičnu prijavu protiv umetnika Nemanje Cvijanovica i bivšeg gradonacelnika Rijeke Vojka Obersnela, koju je protiv njih podnela stranka desničarska A-SH, zbog instalacije velike crvene zvezde petokrake na rijeckom neboderu u okviru projekta „Rijeka evropska prestonica kulture 2020“.

Krivična prijava je podneta krajem oktobra 2020. zbog podsticanja na nasilje i mržnju i omalovažavanje hrvatske države i Domovinskog rata, nadmoćnosti i podčinjenosti po osnovi jedne rase, etničke i verske zajednice.
Kako prenosi hrvatski Večernji list, u saopštenju tužilaštva se navodi da je zvezda postavljena u sklopu projekta Rijeka-Evropska prestolnica kulture 2020. i da je autor bio motivisan kulturnim sećanjem koje ima za cilj da istakne bogatu i burnu prošlost grada, kao podsetnik na 2800 poginulih boraca u bici za oslobodenje Rijeke.

„Isticanjem navedenog oblika u datim okolnostima i s javno naglašenom svrhom instalacije u sklladu s Programom ‘Rijeka – Evropska prestolnica kulture 2020.“ autor, prvoprijavljeni, ne podstiče niti može podsticati na nasilje i mržnju prema prema odredenoj grupi ljudi…“, navodi se, između ostalog, u obrzloženju tužilaštva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.