U trendu

Odbijena žalba i jemstvo Hisnija Gucatija, ostaje u pritvoru

HAG – Apelacioni sud Specijalizovanih veća Kosova potvrdio je odluku o određivanju pritvora predsedniku Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija, koji je zajedno sa potpredsednikom tog udruženja uhapšen u Prištini 25. septembra i istog dana obojica su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Ovom odlukom u celosti je odbijena žalba branilaca Gucatija na odluku sudije pojedinca u vezi sa zakonitošću njegovog hapšenja i njegovim zahtevom da bude pušten na slobodu uz jemstvo, precizira se u saopštenju Specijalizovanih veća.
Napominje se da je ovo prva odluka koju je doneo Panel veća Apelacionog suda Specijalizovanih veća Kosova 9. decembra.

Gucatiju je, kao i Haradinaju koji se nije žalio, pritvor određen zbog opasnosti da bi mogli da pobegnu, ometaju predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specjalizvanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će ponaviti krivična dela za koja se već sumnjiče.

Obojica se terete za zastrašivanje svedoka u postupcuima koji će biti vođeni pred tim sudom, a 30. oktobra, nešto više od mesec dana od hapšenja, protiv njih je podignuta optužnica koja još nije potvrđena.
U saopštenju suda se ukazuje da iako je Apelaicono veće konstatovalo da je nalog za hapšenje pogrešno zasnovan na članu 39(3) Zakona, koji se odnosi na ovlašćenja sudije za prethodni postupak nakon podizanja optužnice, panel je smatrao da „pravni akti i propisi koji uređuju rad Specijalizovanih veća potvrđuju da sudija za prethodni postupak jeste ovlašćen za izdavanje naloga za hapšenje pre podizanja optužnice“.
Panel Apelacionog suda je takođe konstatovao da sudije imaju pravo da odluke o pritvremenom puštanju na slobodu donose po vlastitom nahođenju i da sudija za prethodni postupak to pravo nije zloupotrebio kada je razmatrao uslove koje je Gucati predložio u prilog svom zahtevu za bude pušten na slobodu uz jemstvo.

Takođe smatra da Gucati nije pokazao da je sudija za prethodni postupak pogrešio u svojoj oceni o tome da li je pritvor neophodan, jer i dalje stoje razlozi da bude u pritvoru.
Gucati je uhapšen i izručen Hagu 25. septembra jer je u Prištini držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra gde je delio i učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca i nije sprečio osumnjičenog Nasima Haradinaja da imenuje pojedine (potencijalne) svedoke i da informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.
Gucati se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

Istog dana kada i Gucati uhapšen je i Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu i terete u istom predmetu za ista krivična dela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar