U trendu

Odbor: Clanstvo u NATO najbolje resenje za bezbednost Finske

HELSINKI – Ulazak u NATO najbolja je opcija koja Finskoj garantuje nacionalnu bezbednost, saopštio je danas odbor finskog Parlamenta zadužen za odbranu, a uoči zvanične odluke zemlje o tome da li će se pridružiti Alijansi.

Odbor je dao mišljenje o tom pitanju u odgovoru na Vladinu belu knjigu o njenoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, prenosi Rojters.

„Članstvo u NATO je najbolje rešenje za bezbednost Finske. Ono jača nacionalnu odbrambenu sposobnost Finske uz podršku značajnih vojnih resursa Unije“, rekao je predsednik odbora i opozicioni lider Peteri Orpof iz Nacionalne koalicije.

Odbor je zaključio da bi članstvo Finske u Severnoatlantskom savezu značajno povećalo šanse zemlje da izbegne da postane meta „ruske agresije“.

Finska, koja deli granicu od 1.300 kilometara i tešku prošlost sa susednom Rusijom, preispituje svoju dugogodišnju poziciju uzdržavanja od članstva u NATO kako bi održala prijateljske odnose sa svojim istočnim susedom, navodi britanska agencija.

Očekuje se da će finski predsednik Sauli Ninisto u četvrtak saopštiti svoj stav o pridruživanju NATO, potezu koji bi, kako navodi Rojters, značio veliku promenu bezbednosne politike za tu nordijsku zemlju nakon sukoba u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar