U trendu

Odbor odlučio da pokrene postupak o kršenju Ustava

PODGORICA – Ustavni odbor Skupštine Crne Gore usvojio je Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik države Milo Đukanović povredio Ustav, koji je podnela parlamentarna većina formirana avgusta 2020.

Za je glasalo svih sedam poslanika partija većine, a opozicija nije prisustvovala sednici.

Poslanici parlamentarne većine (Demokratski front, Demokrate-Demos, GP URA-CIVIS, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena i Prava Crna Gora) podneli su 15. oktobra Skupštini inovirani Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povredio Ustav.

U Ustavu piše da se nakon pokretanja postupka inicijativa dostavlja predsedniku na izjašnjenje. Nakon toga odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsedniku države.

Zakonom o Ustavnom sudu predviđeno je da Ustavni sud treba da odlučuje u roku od 45 dana nakon odgovora predsednika na navode sadržane u predlogu.

Većina je u novom predlogu navela da Đukanović, nakon izglasavanja nepoverenja 43. Vladi 19. avgusta nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove vlade.

„To je njegova, striktno propisana Ustavom, obaveza i tim je povredio Ustav, član 95 stav 1, tačka 5“, piše u predlogu, preneli su podgorički mediji.

Dodaje se da je predsednik povredio Ustav i time što na razgovore o mandataru nije pozvao predstavnike svih parlamentarnih partija, podsećajući da poziv nisu dobili Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija i CIVIS.

„Konstatujemo da Đukanović tim činom nije pozvao na razgovor ni Miodraga Lekića, koji je dogovorom parlamentarne većine dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove vlade, a koji je kao predsjednik partije Demos i njen predstavnik, što je jasna povreda najvišeg pravnog akta“, navodi se u predlogu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.