U trendu

Odbrana R. Mladića trazi odlaganje drugostepene presude

HAG – Odbrana Ratka Mladića zatražila je danas od Žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu da odloži objavu drugostepene presude u postupku protiv Mladića, koja je zakazana za 8. jun.
Odlaganje je zatražio branilac generala Ratka Mladića, advokat Branko Lukić ukazujući da je Mladić izričito tražio da zajedno sa njim u sudnici prilikom objave presude budu i oba njegova branioca, on (Lukić) i advokat Dragan Ivetić, koji je međutim bolestan i nalazi se u bolnici.
Zbog nemogućnosti Ivetića da pristupi sudu, Lukić traži odlaganje izricanja presude, dok se ne steknu uslovi da joj oba branioca prisustvuju.
Ukazao je i na još neutvrđenu procesnu sposobnost svog branjenika.

Takođe je naveo da ga advokatski kodeks Srbije obavezuje da strikno poštuje volju i interese svog branjenika.
Mladić je prvostepenom presudom koju mu je izrekao Haški tribunal 2017.godine osuđen na doživotni zatvor, zbog navodnog zločina u BiH.
Žalbeno veće Mehanizma, koji je nastavio rad Haškog tribunala, sada treba da donese konačnu, pravosnažnu presudu i odluči o žalbama.
Mladić je godinama bio u bekstvu, a uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu 2008. godine. Od tada je u Haškom pritvoru i lošeg je zdravstvenog stanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.