U trendu

Odlazi Trampov izaslanik za međunarodne pregovore

VAŠINGTON – Specijalni američki izaslanik za međunarodne pregovore i tvorac odloženog plana za Bliski istok Džejson Grinblat najavio je da će napustiti Belu kuću.

Grinblat, koji je dugo bio advokat organizacije američkog predsednika Donalda Trampa, rekao je da će se vratiti u privatni sektor i da želi da provodi više vremena sa svojom prodicom u Nju Džersiju.

Grinblat je blisko sarađivao s Trampovim zetom i savetnikom Džaredom Kušnerom na izradi plana za rešenje izraelsko-palestinskog konflikta, za koji se sada sumnja da će ikada biti objavljen, preneo je sinoć AP.

Uprkos tome što je proveo skoro tri godine na dosadašnjoj funkciji, Grinblat nikada nije učestvovao u pregovorima između Izraelaca i Palestinaca, koji su prekinuli odnose sa američkom administracijom nakon što je Tram priznao Jerusalim za glavni grad Izraela.

Njegov zadatak je bio da izradi nacrt mirovnog palana, što je sada završeno.

Grinblat se zalagao za to da američka ambasada bude premeštena u Jerusalim, kao i da bude priznat suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, što je izazvalo bes kod Palestinaca i arapskih zemalja.
On je takđe predvodio zahteve adminisracije da SAD prestanu da finansiraju Agenciju Ujedinjenh nacija za palestinske izbeglice, navodeći da je korumpirana, da podstiče antiizraelska osećanja i da produžava konflikt.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.