U trendu

Odluka RF da CG stavi na listu neprijatelja antiistoriska

PODGORICA – Crnogorski predsednik Milo Đukanović je ocenio da je odluka Rusije da stavi Crnu Goru na listu neprijateljskih zemalja antiistorijska.

Nažalost, dodao je, pogrešnom politikom Kremlja, prešli smo put od najvećeg i jedinog prijatelja do jedne od zemalja koja je stavljena na listu neprijatelja.

„To se dogodilo jer je Crna Gora, sa pravom, protiv ideje koja baštini današnja ruska politika, da upravlja budućnosti drugih država. Sa ponosom ćemo biti u društvu onih koje takva Rusija vidi kao neprijatelje“, kazao je Đukanović.

Ne veruje, kaže, da je Rusija strateški zainteresvana za Crnu Goru, već da je imala, kako kaže, potrebu da pošalje poruku EU i NATO-u da se ne mogu širiti na Zapadni Balkan bez njihove saglasnosti.

O navodnom pokušaju državnog udara na izborni dan 2016., Đukanović kaže da je Rusija verovala da će smenom državnog rukovodstva putem državnog udara osujetiti plan Crne Gore da uđe u NATO.

„Mi smo se odbranili tada, iako Rusija u toj operaciji nije bila sama. Platforma za realizaciju tih ruskih planova bila je država Srbija“, rekao je Đukanović sinć u intervjuu za Radio Crna Gora.

Tvrdi i da je 2020. zloupotrebljen poslednji adut ruskog hibridnog rata – Srpska pravoslavna crkva (SPC).

„SPC je, kao što danas čitamo u rezoliciji EP je produžena ruka Ruske pravoslavne crkve koja je instrument ruske osvajačke politke u Evropi“, naveo je, između ostalog, Đukanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.