U trendu

Odluka Vrhovnog suda: Suspenzija parlamenta nezakonita

Suspenzija parlamenta na zahtev premijera Borisa Dzonsona bila je nezakonita, presudio je danas Vrhovni sud Velike Britanije, javlja Rojters.

Vrhovni sud je odlučio da je odluka premijera Džonsona da posavetuje kraljicu Elizabetu da suspenduje parlament samo nekoliko nedelja pre Bregzita bila nezakonita.

„Odluka da savetuje njeno Veličanstvo da suspenduje parlament bila je nezakonita zato što je imala efekat nezadovoljstva ili sprečavanja sposobnosti parlamenta da sprovodi svoje ustavne funkcije bez razumnog opravdanja“, rekla je predsednik Vrhovnog suda Brenda Hale.

„Parlament nije suspendovan, tako je jednoglasno odlučilo svih 11 sudija. Sada je na parlamentu, a posebno na predsednicima oba doma da odluče o narednim koracima“, dodala je Hale.

Predsedavajući Donjeg doma parlamenta Džon Berkau je odmah reagovao, ističući da bi parlament trebalo hitno da se sastane.

Premijer Džonson je tražio da britanski parlament bude suspendovan od 10. septembra do 14. oktobra, a kraljica Elizabeta Druga je prihvatila njegov zahtev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar