U trendu

Odluke ključnih institucija EU značajne za BiH

SARAJEVO – Članovi Predsedništva BiH na današnjem sastanku sa predsednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen pozdravili su odluke ključnih institucija EU i istakli njihov značaj za BiH, kao i najavljene pakete budžetske podrške za ublažavanje energetske krize i njen uticaj na domaćinstva i biznise.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su članovi Predsedništva BiH ponovili predanost i posvećenost evropskom putu zemlje i reformskom procesu.

Oni su izrazili zahvalnost predsedniku Evropske komisije za kontinuiranu podršku i lični angažman da se BiH dodeli kandidatski status, koji će dati pozitivan impuls u rešavanju ključnih pitanja na dobrobit svih građana zemlje.

Sagovornici su pozdravili nastavak saradnje u okviru Berlinskog procesa i parafiranje tri sporazuma, za koje je Predsedništvo BiH danas dalo saglasnost.

Na sastanku je rečeno da će se najavljenim investicijama ojačati partnerski odnos i saradnja u strateškim izazovima, kao što je energetska kriza.

Fon der Lajen je čestitala članovima Predsedništva BiH na preporuci Evropske komisije da se BiH dodeli kandidatski status i odala priznanje za naporan rad i angažman na reformskom putu zemlje.

„Fon der Lejen je rekla da je, objavljivanjem godišnjih izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana na evropskom putu i usvajanjem rezolucije Evropskog parlamenta o proširenju, EU još jednom potvrdila perspektivu BiH i zemalja regiona u EU“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su evropske institucije potvrdile značaj regiona za EU i kontinuiranu podršku i solidarnost o pitanju strateških izazova.

U tom kontekstu predsednik Evropske komisije je najavila nameru da se i zemlje regiona uključe u zajedničko rešavanje energetske krize na kontinentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar