U trendu

Odnosi SRB i Poljske prijateljski, ekonomska saradnja priori

VARŠAVA – Jačanje ekonomske saradnje prioritet je u razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Poljske, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i istakao da su odnosi između dve države i dva naroda „veoma dobri i prijateljski“ i da Poljska pruža principijelnu podršku Srbiji na njenom evropskom putu.
„Na formalnoj osnovi naši odnosi traju duže od 100 godina, ali kada je reč o istorijskim vezama traju i mnogo duže“, rekao je Selaković novinarima iz Srbije u Varšavi posle sastanka sa ministrom za evropske poslove u Kancelariji premijera Poljske Konradom Šimanjskim čime je završio dvodnevnu posetu toj zemlji.

Šef srpske diplomatije je kazao da je nedopustivo što ministar spoljnih poslova Srbije nije bio u bilateralnoj poseti Poljskoj duže od 10 godina ističući da je ponosan jer je sa poljskim ministrom inostranih poslova Zbignjevom Rauom imao „sadržajne i veoma dobre razgovore“, kao i sa ministrom Konradom Šimanjskim.

Selaković je izrazio zadovoljstvo što je sa kolegom Rauom potpisao Memoranduma o razumevanju između Ministrastva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva inostranih poslova Poljske , kao i Program saradnje na polju kulture, obrazovanja i nauke za period 2021-2024.godine naglasivši da su to dva veoma važna akta.

„Ovo je samo početak naših dobrih sastanaka. Na sastanku sa ministrom Rauom smo dogovorili njegovu uzvratnu posetu koju planiramo sredinom oktobra i dobili uveravanja da bi nekoliko nedelja nakon toga Srbiju mogao da poseti i predsednik Andžej Duda“, rekao je Selaković.

Naglasio je da je razvoj ekonomske saradnje prioritet u razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje navodeći da je u 2020.godini ekonomska razmena između Srbije i Poljske iznosila 1,328 milijardu evra, a da je u prva četiri meseca ove godine premašila 531 milion evra.

„U ovoj godini imaćemo veći obim spoljnotrgovinske razmene nego u prošloj godini, sa sigurnim putem stalnog i kontinuiranog rasta“, uveren je Selaković.

Dodao je da je sa poljskim kolegama razgovarao i o evropskim integracijama Srbije i da im je zahvalio na stalnoj i principijelnoj podršci Poljske politici proširenja, ali i pružanja pomoći Srbiji na evropskom putu.

„Uveren sam da ćemo u narednim mesecima uspeti da valorizujemo ono što su obećanja kroz konkretne projekte naše bilaterane saradnje, naravno i na planu evropskih integracija“, rekao je Selaković.

Na pitanje šta Srbija može da nauči od Poljske u procesu evropskih integracija, Selaković je kazao da možemo da pokušamo da uradimo ono što su uradili Poljaci koji su, kako kaže, svoj BDP u poslednjih 30 godina, od perioda tranzicije početkom devedesetih godina do danas, povećali za pet puta.

Ministar je rekao da su u razgovorima poljski zvaničnici odali veliko priznanje politici Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, naročito na polju ekonomskih reformi ističući da je to doprinelo velikom interesovanju poljskih privrednika da nastavu da ulažu u Srbiju.

„Uveren sam da će tokom posete predsednika Dude biti održan i biznis forum, a nadam se da će pre toga, prilikom posete ministra Raua, biti otvorena Poljska agencija za ekonomski razvoj, koja bi imala regionalno sedište u Beogradu“, naveo je Selaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.