U trendu

Odronila se stena pod biciklističkom stazom u Rio de Žaneiru, dvoje mrtvih

Deo nove uzdignute gradske biciklističke staze koja je bila najavljena kao vrhunski projekat za Rio de Žaneiro i kao trajni atraktivan poklon predstojećih Olimpijskih igara gradjanima, srušio se u sredu, ubivši dvoje ljudi.

Nesreća na biciklističkoj stazi je najnoviji u nizu problema koji prate pripreme za Igre koje će se održati od 5. do 21. avgusta. Tu su i zabrinutost zbog virusa Zika kojeg penose komarci, politička previranja koja prete da sruše predsednicu Brazila Dilmu Rusef, slaba prodaje ulaznica i smanjenje budžeta usled najgore recesije u Brazilu za nekloliko decenija.

Deo staze se srušio pošto se survao deo litice na kojoj je izgradjena 50 metara iznad mora. Pretpostavlja se da je liticu potkopao ogroman morski talas.

Nekvalitetna izgradnja je višegodišnji problem u Brazilu, gde su mnogi građevinski projekti obeleženi mitom i nameštanjem usluga.

Posle nesreće je zatvorena čitava staza dugačka četiri kilometra, između dva priobalna naselja u Riu.

Kada je pre tri meseca staza otvorena, gradonačelnik Ria, Eduardo Paes rekao je da je to „najlepša biciklistička staza na svetu“.

Po pisanju štampe, stazu je gradilo preduzeće rodjaka opštinskog sekretara za javne radove.

Staza je bila visoko iznad mora, na betonskim i metalnim stubovima, učvršćenim u kamenitu liticu. Otvorena 17. januara, koštala je 45 miliona reala (12,5 miliona dolara), a korisnici su ubrzo počeli da se žale da staza brzo propada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.