U trendu

Održan prvi sastanak Japana, SAD i J. Koreje o ekonomskoj bezbednosti

VAŠINGTON – Visoki zvaničnici Japana, Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje održali su danas na Havajima prvi sastanak o ekonomskoj bezbednosti na kojem se razgovaralo o načinima da se ojača trilateralna saradnja u domenu vitalnih i novih tehnologija, saopštila je danas Bela kuća.

Tokom uvodnog sastanka u Honolulu zvaničnici tri zemlje su razgovarali o temama kao što su kvantna i svemirska tehnologija i načinima da se poboljša otpornost lanca snabdevanja za poluprovodnike, baterije i kritične minerale.

Sastanak na Havajima je održan nakon što su se lideri tri zemlje prošlog novembra u Kambodži saglasili da pokrenu tripartitnu saradnju sa fokusom na mere za zaštitu osetljivih tehnologija i obezbeđivanje održivosti lanca snabdevanja u trenutku kada Kina ostvaruje sve veći globalni uticaj, prenosi agencija Kjodo.

Kako se rivalstvo između SAD i Kine intenzivira i u oblasti razvoja najsavremenije tehnologije, Vašington sa svoja dva ključna azijska saveznika proširuje saradnju izvan sfere tradicionalnih bezbednosnih pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.