U trendu

OEBS odao počast braniteljima ljudskih prava tokom pandemije

VARŠAVA – Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) odala je danas počast braniteljima ljudskih prava tokom pandmeije kovid-19 obeležavajući na taj način Dan ljudskih prava.

“Tokom pandemije brojne organizacije, inicijative i aktivisti naporno su radili na smanjenju patnje izazvane zdravstvenom krizom. Otkrili su praznine u odgovorima na vanredne zdravstvene situacije i skrenuli pažnju na podrivanje standarda ljudskih prava i demokratskih vrednosti u ime javne bezbednosti”, navodi se u saopštenju kancelarije.

Podseća se da su, uprkos svojoj posvećenosti – ili zbog nje – mnogi hrabri branitelji ljudskih prava širom regiona OEBS-a bili su meta napadi u 2020. Godini. Oni su se, kako se navodi, suočili sa pretnjama i zastrašivanjem, koje su često inicirale nacionalne vlasti, kao i sa smanjenjem finansiranja i rizicima za njihove podatke sigurnost i privatnost.

“Danas ODIHR želi da zahvali svim onim hrabrim ljudima širom regiona OEBS-a koji su posvećeni zaštiti svih ljudskih prava. Kancelarija će nastaviti da ih podržava i sarađuje sa njima u pravcu ovog krajnjeg cilja”, kaže se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.