U trendu

OEBS: Rusija mora da odgovara za sva kršenja međunarodnog prava

BEČ – Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani, zajedno sa poljskim i finskim kolegama Zbignjevom Rauom i Pekom Havistom, izdao je saopštenje povodom prve godišnjice rata u Ukrajini u kojem se navodi da se mora osigurati da ne bude nekažnjivosti za međunarodne zločine počinjene u Ukrajini i protiv nje, uključujući ratne zločin i zločine agresije počinjene u toj zemlji.

„Naša današnja poruka je jasna: agresija Rusije mora prestati. Rusija mora da okonča svoja kršenja međunarodnog prava, kao i principa i obaveza OEBS-a. Stojimo uz Ukrajinu u vreme kada je to potrebno i u potpunosti podržavamo njen suverenitet i teritorijalni integritet unutar njenih međunarodno priznatih granica i priznajemo njeno inherentno pravo na samoodbranu“, navodi se u saopštenju.

Ono je izdato nakon konferencije OEBS-a u Beču, a u njemu se naglašava uloga OEBS-a u bezbednosnom poretku Evrope.

„Stojimo uz Ukrajinu u vreme kada je to potrebno i u potpunosti podržavamo njen suverenitet i teritorijalni integritet unutar njenih međunarodno priznatih granica i priznajemo njeno inherentno pravo na samoodbranu“, piše u saopštenju.

Kako je istaknuto, hiljade su umrle, milioni su bili primorani da napuste svoje domove, a čitavi gradovi sravnjeni.

„Ovaj rat je pretnja evropskoj i globalnoj bezbednosti i stabilnosti. Ključno je osigurati odgovornost za kršenja i zloupotrebe ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Rusija mora da odgovara za sva kršenja međunarodnog prava“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar