U trendu

OEBS u Kirgistanu: Žaparov imao bolje izborne uslove od drugi

BIŠKEK – Predsednički izbori u Kirgistanu, na kojima je prema preliminarnim rezultatima ponovo pobedio predsednik Sadir Žaparov sa 79,3 odsto glasova, bili su dobro organizovani i sprovedeni, ali su ti procesi značajno narušeni nejednakim uslovima za sve kandidate, kažu međunarodni posmatrači OEBS koji su pratili izborni proces.

Uprkos velikom broju kandidata i inicijativama za poboljšanje izbornog procesa, integritet prevremenih predsedničkih izbora u Kirgistanu oslabljen je velikom neravnotežom u dometu i vidljivosti svih kandidata, kao i optužbama za zloupotrebu javnih resursa, ocena je međunarodnih posmatrača OEBS Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Oni su u u Kirgistanu posmatrali i sprovođenje referenduma koji je održan uporedo sa jučerašnjim izborima.

OEBS je zaključio da je, iako su svi kandidati uglavnom mogli slobodno da vode kampanju i poštovale su se osnovne slobode, kampanjom dominirao predsednik Sadir Žaparov, čija su finansijska i organizaciona sredstva bila daleko veća od svih ostalih takmičara.

Centralna izborna komisija saopštila je danas preliminarne rezultate izbora na kojima je Žaparov dobio 79,3 odsto glasova, nakon što su prebrojani skoro svi glasački listići.

Većina glasača takođe je podržala na referendumu predlog za reformu ustava kako bi se predsedniku dala veća ovlašćenja, saopštila je komisija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.