U trendu

OHR o Turković: Izjave koje vuku zemlju unazad

SARAJEVO – Političke stranke treba da se pobrinu da su pojedinci koji ih predstavljaju na zvaničnim pozicijama u stanju da rade u duhu kompromisa umesto da te pozicije koriste da bi davali izjave koje vuku zemlju unazad, saopšteno je sinoć iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) povodom izjave ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković protiv RS i njenih predstavnika.

Na pitanje Srne da li će OHR reagovati na izjavu Turkovićeve kojom poziva na ukidanje Republike Srpske, a predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika upoređuje s Hitlerom i da li smatra da Turkovićeva nakon izrečenog treba biti smijenjena ili bar uputiti izvinjenje srpskom narodu, iz OHR-a su pozvali sve stranke da se uzdrže od korišćenja zapaljive retorike i retorike koja izaziva podele.

Iz OHR-a su naveli da bi bilo kakve izmene ustavne organizacije zemlje morale proći propisane procedure, u kojima bi morao postojati dogovor političkih predstavnika tri konstitutivna naroda i ostalih.

Svim strankama je OHR uputio poziv da nastave zajedno da rade na izgradnji održive i prosperitetne budućnosti za sve u BiH.

Iz Delegacije EU u BiH su na isto pitanje odgovorili Srni da apeluju da se svi politički akteri u BiH uzdrže od zapaljive retorike i fokusiraju na sprovođenje neophodnih vitalnih reformi koje proizlaze iz Mišljenja Evropske komisije o zahtevu zemlje za članstvo u EU.

Naglašeno je da EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH, kao stabilne, mirne i multietničke zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.