U trendu

OHR: Šmit u Banjaluci posetio tri ključne institucije BiH

SARAJEVO/BANJALUKA – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit boravio je danas u Banjaluci, gde je, kako je saopšteno iz OHR-a, posetio tri ključne državne institucije, koje, kako kaže, pružajuu preko potrebne usluge svim građanima BiH.

Šmiti je u Banjaluci posetio Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IĐEEA), Upravu za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i Agenciju za lekove i medicinska sredstva BiH, kako bi im, kako se navodi, dao svoju podršku i iskazao uvažavanje za značajan posao koji ove institucije obavljaju za sve građane BIH.

„Institucije koje sam danas posetio pružaju preko potrebne usluge svim građanima ove zemlje. Pokušaji podrivanja ovih državnih institucija ne samo da predstavljaju ozbiljno osporavanje sa pravnog i političkog stanovišta nego bi takođe rezultirali i ogromnim praktičnim problemima za građane“, rekao je Šmit, saopšteno je iz OHR.

On kaže da bez ovih institucija, građanima bi bili uskraćeni lični i putni dokumenti, što bi im praktično onemogućilo da putuju i susreću se sa ostatkom sveta.

„Financijski tokovi sa svim nivoima vlasti bili bi prekinuti, a osnovne usluge građanima bi bile ugrožene. Posebno zabrinjava činjenica da bi, u toku ove globalne pandemije, građanima bilo uskraćeno pouzdano snabdevanje visokokvalitetnim lekovima“, kaže Šmit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.