U trendu

Oko 281 milion ljudi u statusu migranta tokom 2020.

ŽENEVA 18. decembra (Tanjug) – U svetu i u Srbiji danas se obeležava Međunarodni dan migranata, a 2020. godine više od 280 miliona osoba bilo je sa statusom međunarodnog migranta, što predstavlja 3,6 odsto svetske populacije, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).

Međunarodni dan migranata obeležava se 18. decembra odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 2000. godine i posledica je velikog i rastućeg broja migranata u svetu.

Povodom Međunarodnog dana migranata Komesar za izbeglice i migrante u Srbiji Vladimir Cucić predstavio je najnovije podatke Komesarijata, prema kojima u 13 prihvatnih i centara za azil boravi blizu 4.600 migranata, od kojih 322 dece. Među migrantima sa Bliskog Istoka koji su u tranzitu u Srbiji ima sve manje porodica i žena sa decom, a više od polovine migranata u našu zemlju je došlo iz Avganistana i Sirije, dok je svaki deseti iz Bangladeša ili Pakistana, izjavio je Cucić.

Predsedavajući ad hok komiteta za migracije i potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS Kristian Vigenin pozvao je na unapređenje međunarodne saradnje u oblasti migracija, kao i na uspostavljanje ravnoteže između suverenog prava država da štite svoje nacionalne granice i poštovanja ljudskog života.

„U mnogim oblastima u regionu OEBS-a, deca, žene i muškarci se sele napred-nazad preko granica, uz potpuno nepoštovanje njihovih osnovnih ljudskih prava“, poručio je Vigenin u saopštenju uoči Međunarodnog dana migranata koji se sutra obeležava.

Međunarodni dan migranata ove godine se obeležava 70 godina nakon briselske konferencije koja je dovela do osnivanja organizacije koja je od 1989. godine preimenovana Međunarodnu organizaciju za migracije.

Osnovana 1951. godine, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je vodeća međuvladina organizacija u oblasti migracija.

IOM trenutno ima 162 države članice i devet sa statusom posmatrača, kao i kancelarije u preko 100 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.