U trendu

Oluja u Kninu u znaku sukoba Pantovčaka i Banskih dvora

ZAGREB – Ovogodišnje obeležavanje 27 godina od vojno-policijske akcije hrvatske vojske Oluja, koja je označena kao najveći egzodus na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata, a koji Hrvatska obeležava kao Dan državnosti, domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, protećiće, sudeći po najavama, u znaku velikih sukoba šefa države Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Trojica ministara iz Plenkovićeve vlade, naime, odbilo je da učestvuje na tradicionalnom prijemu koji večeras u Kninu priređuje predsednik Milanović, a reč je o ministru odbrane Mariu Banožiću, ministru policije i potpredsedniku vlade Davoru Božinoviću i takođe potpredsedniku vlade i ministru branitelja Tomi Medvedu, preneli su hrvatski mediji.

Prema juče predstavljenom programu ovogodišnje obeležavanje Oluje u Hrvatskoj neće se bitno razlikovati u odnosu na prethodnu godinu.

U četvrtak, 5. avgusta predviđeno je da obeležavanje u Kninu u ranim jutarnjim satima počne tradicionalnom budnicom ulicama grada. U Kninu će biti postavljen tehničko-taktički zbor koji će građani moći da razgledaju tokom celog dana.

U prepodnevnim satima u Kninu će odvojeno vence poloziti predstavnici porodica poginulih, a potom predsednik Republike, premijer i predsednik Sabora.

Centralni skup biće održan na stadionu „Dinara“, gde se očekuje obraćanje predsednika Milanovića, premijera Plenkovića i predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića, dok će se prisutnima u ime branitelja obratiti penzionisani general Mladen Markač.

Marčak je najpre bio osuđen u haškom tribunalu na 18 godina zatvora, zajedno sa generalom Antom Gotovinom koji je prvostepenom presudom dobio 24 godine zatvora.

U novembru 2012. godine, međutim, petočlano veće haškog tribunala je sa tri glasa „za“ i dva „protiv“ oslobodilo svih optužbi hrvatske generale i presudio da „nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, niti su generali odgovorni za bilo koji zlocin“, iako je u akciji Oluja proterano više od 200.000 Srba, dok je 2.000 ubijeno ili nestalo.

Povodom obeležavanja Oluje, na Kninskoj tvrđavi biće podignuta zastava i čitana imena stradalih.

Tokom centralne svečanosti iznad Knina će program izvesti akrobatska grupa „Krila Oluje“, a prelete će imati i helikopteri Hrvatske vojske i policije, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Uobičajeno za veče je predviđen zabavni program, ali nije saopšteno ko će biti izvođači.

Ranijih godina je to bio najomiljeniji pevač desničara Marko Perković Tompson, koji u svojim pesmama veliča ustaštvo, a najčešći usklik tih dana u Kninu je bio onaj ustaški „za dom spremni“.

Inače, prema zvaničnim izveštajima policije još ranijih godina je uočeno da se u Kninu povodom godišnjice Oluje okuplja sve manje ljudi, a hrvatska udruženja veterana za to odgovornim matraju državni vrh i politiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar