U trendu

On je stvorio Islamsku državu: Ubijen od strane Amerikanaca ali prekasno (Video)

Abu Musab al-Zarkavi se od 2001. godine i napada na Njujork i kule bliznakinje povezivao sa Osamom Bin Ladenom, dok su ljudi koji su ga okruživali ostajali u relativnoj anonimnosti.

Zarkavi je svoju reputaciju militantnog islamiste počeo da gradi u rodnom Jordanu, a po početku američke invazije na Irak svoje delovanje preselio je u tu zemlju. Bio je vrlo glasan protivnik prisutnosti zapadnjačkih snaga na Bliskom Istoku, a kasnije se čak i u redovima Al-Kaide isticao po neverovatnoj brutalnosti.

I dok je zapad bio zaokupljen Al-Kaidom i Bin Ladenom, Zarkavi je u pozadini gradio temelje organizacije koja se danas naziva Islamska država.

Godine 2004. Zarkavi je osnovao organizaciju koju su svi skraćeno nazivali ‘Iračka Al-Quaida’. Na proleće 2006. godine, ta organizacija spojila se sa još nekoliko njih koje su formirale ‘Mudžahedinsko veće’.

U leto te godine SAD je nakon tri godine uspeo da locira i ubije Zarkavija, a u oktobru 2006. ‘veće’ se spojilo sa još nekoliko grupa i tako je nastala ‘Islamska država Iraka’. Kada je organizacija 2013. godine svoje delovanje proširila i na Siriju, dobila je svoje službeno ime po kojem je poznata i danas: ‘Islamska država Iraka i Levanta’ (ISIL) tj. ‘Islamska država Iraka i Sirije’ (ISIS).

Zarkavi je 1966. godine rođen u siromašnoj jordanskoj porodici. Surova okolina od malih nogu ga je bacila u ruke kriminala i alkoholizma. Krajem 1980. godine pridružio se mudžahedinima u Avganistanu koji su se borili protiv sovjetskih trupa. Tako je upoznao i sprijateljio se i sa Bin Ladenom.

Nakon povratka u Jordan odmah je počeo da izaziva sreću. Već 1992. godine završio je u zatvoru zbog posedovanja oružja i eksploziva, a iz zatvora je 1999. godine izašao sa još radikalnijim uverenjima. Čim je osetio dašak slobode, Zarkavi je počeo da planira terorističke napade, a nakon što su njegovi planovi razotkriveni, ‘pobegao’ je put Pakistana. Iz Pakistana je opet otišao u Avganistan gde je uz pomoć Bin Ladena prikupio novac i otvorio kamp za uvežbavanje militanata koji su pristizali iz Jordana. Bio je to početak njegove gore spomenute organizacije, koja će se kroz naredne godine pretvoriti u Islamsku državu i od koje će se svi plašiti, čak i na zaprepašćenje nekada bratske Al-Kaide.

Kada je započela invazija SAD-a na Irak, Zarkavi je bio na vrhu svoje terorističke ‘karijere’. Irak je 2013. bio ‘prošaran’ terorističkim napadima koje je organizirao upravo on, a nije poštedeo ni Maroko, Tursku ni Jordan. Kao musliman, Zarkavi je naredio bombaške napade na šiitske džamije, civilne ciljeve, predstavnike UN-a, iračke institucije, egipatsku ambasadu, ruske diplomate i katoličke crkve, jordansku ambasadu… Godine 2004. Zarkavi je stavljen na listu najtraženijih svetskih kriminalaca, a 2005. je postao najtraženiji čovek i u Iraku i u Jordanu. SAD je za informacije o njemu te godine ponudio čak 25 miliona dolara što je bio isti iznos koji se nudio i za Bin Ladena.

Zarkawi je ubijen 7. juna 2006. godine, usred sastanka u ‘sigurnoj kući’ nekoliko kilometara od Baqubaha. Kuću su bombardovale vazdušne snage SAD-a s 230 kilograma eksploziva. Osim njega, ubijeno je još petoro ljudi, a među njima su bili i njegova supruga i njihovo dete.

Njegovom ubistvu prethodilo je šest nedelja motrenja sigurne kuće po dojavi iz visokih krugova u iračkoj vladi, kao i godine prikupljanja informacija. Zanimljivo, Zarkavi je jedini koji je preživeo samo bombardovanje. Iračke i američke snage našle su ga živog, a umro je sat vremena nakon napada od povreda.

Zapadni lideri već sledeći su dan Zarkavijevu smrt prikazali kao još jednu pobedu na Al-Kaidom i globalnim terorizmom. Militanti su ga pretvorili u mučenika i na njegovim temeljima sagradili zastrašujući Islamsku državu od koje danas strahuje gotovo ceo svet, prenose hrvatski mediji.
https://www.youtube.com/watch?v=1vOisMj4Ff8

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.