Opasno zategnuti odnosi: Migranti u policiji Berlina, prvi hitac pitanje vremena!

Situacija u redovima berlinske policijske škole je loša, rekli su tamošnji predavači anonimno novinarima nemačkog lista „Velt“ i izjavili da probleme stvaraju muslimanski imigranti i da je „samo pitanje vremena kada će biti ispaljen prvi hitac“, prenosi „Dojče vele“ (DW).

Navodi se da se već nekoliko poslednjih nedelja, u lokalnim medijima mogu pročitati kratke vesti o problemima sa obukom policajaca u Berlinu. Najpre se pisalo samo o „nesuglasicama“ ili „svađama“ bez konkretnijih napomena o tome štaje posredi.

DW navodi da je sada, međutim, jasno da je problem vrlo veliki i da se tiče imigranata u redovima policijske škole. To je informacija koju je juče prvi objavio „Velt“ pozivajući se na pismo neimenovanog službenika berlinske policije svom glavnom šefu Klausu Kantu.

Prema navodima tog službenika, pre svega muslimanski đaci policijske škole ispoljavaju do sada neviđenu neposlušnost. Udeo imigranata među pitomcima je između 30 i 40 odsto. Mnogi među njima, prenosi se u pismu, loše govore nemački jezik i bahato se ponašaju, posebno prema ženama, bilo da su u pitanju ženske osobe koje nemaju direktne veze sa njihovim poslom, poput čistačica, ili njihove pretpostavljene.

„Velt“ navodi da poseduje tonski snimak na kojem se jedan drugi policajac žali da u razredima u kojima ima mnogo stranih pitomaca vladaju „atmosfera mržnje, odbijanje učenja i – nasilje“.

„U pitanju su neprijatelji u našim redovima“, čuje se na snimku.

DW navodi da prema izveštajima dvojice policajaca, mnogi strani đaci policijske škole ne znaju za učtivost, društvena pravila i korektno ophođenje sa drugima, kao i da mnogi vrše opstrukciju nastave na druge načine, na primer, odbijaju da uđu u bazen za plivačku obuku zato što su u istom bazenu pre toga bile žene.

„Ako ne prihvataju žene kao svoje pretpostavljene zato što su žene, ako neće da uđu u bazen zato što je pre njih u bezenu bio neko „nečist“, onda to znači da više nema ni tolerancije ni multikulturalnosti“, piše u pismu policajca upućenom berlinskom šefu policije.

Policajac dodaje da „je samo pitanje vremena kada će između rivaliskih etničkih grupa u policijskoj školi, između dvojice kolega, biti ispaljen prvi hitac“.

DW navodi da se sve ovo dešava u jeku velike društvene debate o imigraciji i policiji koja je počela još pre tri godine, a povremeno se prebacuje na naslovne strane i u udarne vesti.

Navodi se da je tako ovih nedelja veliku pažnju medija izazvalo otkazivanje predavanja koje je u Frankfurtskom istraživačkom centru za globalni islam trebalo da drži šef Sindikata nemačke policije Rajner Vent.

Predavanje je otkazao sam Centar, sa obrazloženjem da postoji realna opasnost od napada „alternativnih levičarskih grupacija“, te da su takve grupacije „već počele da pozivaju simpatizere da osujete tu manifestaciju“.

DW navodi da je Vent postao veoma sporan funkcioner otkako otvoreno kritikuje nemačku vladu tvrdeći da je njena politika promašena. Nedavno je morao da se brani i od optužbi da se policija prilikom odabira lica koja kontroliše koristi rasističkim kriterijumima. Sam Vent je rekao da žali zbog otkazivnaja predavanja, a smatra da je žrtva čitavog postupka – sloboda mišljenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.