U trendu

Opasnost od obrušavanja glecera preti narednih 72 sata

RIM – Opasnost da se oko petso hiljada metara kubnih leda, koji cine deo Mont Blana, sa italijanske strane glecera sruči na naseljena mesta koja su ispod planine i glecera, po rečima Stefano Miserokija, gradonacelnika Kurmajera poznatog turistickog mesta odakle se svake godine na TV Rai prenosi docek Nove Godine, preti narednih 72 sata.

On je još juče naredio evakuaciju naselja, stanovnistva i turista, koji bi mogli biti na putu komada glecera koji se topi, prilazni putevi u dolini Val D’Aosta, su blokirani a ceste kontrolise policija, a na sajtu opstine Kurmajer objavljena je naredba o evakuaciji i zabrana kretanja putevima “do daljnjeg”.

Glecer se nalazi na visini od 2600 metara nadmorske visine, u Alpama na granici s Francuskom.

“Vecni led” se i ranijih godina topio, ali nikada kao ove, potvrđuju strucnjaci i kao uzrok navode “temperaturni sok”, brze promene temperature:hladno-vruce-hladno, sto ubrzava topljenje leda.

Situacija je pod kontrolom, glecer je stalno kontrolisan i laboratorijski nalazi kao i snimci sa visine pokazuju tacno linije komada leda koji se odvaja od maticnog glecera.

Merenja su potvrdila da je “u laganom pokretu” komad glecera velik kao fudbalsko igraliste napunjen snegom visine 80 metara, a po zapremini je velicine milanske katedrale Duomo.

Voda, odnsono reka koja se formira ispod glecera moze posluziti kao “tobogan”, kazu strucnjaci.

Ukoliko se topljenje nastavi, strucnjaci ocenjuju da bi komad glecera mogao prouzrokovati ozbiljnu stetu.

Za sada se pomera polako, a ako se pokrene brzo mogao bi “da poput zimskih lavina snega prevali i dug put”, kaze direktor javnih radova u opstini Val D’Aosta, Valerio Segor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.