U trendu

Opet namerna greška na tviteru? Američka vojska oslobodila „Aušvic“

Ambasada SAD u Danskoj „greškom“ je objavila na tviteru da je nacistički logor „Aušvic“ oslobodila američka vojska.
Diplomatska misija koja je posvećena Međunarodnom danu sećanja na žrtve holokausta, objavila je da su američki vojnici oslobodili „Aušvic“. Nakon kritike korisnika na društvenim mrežama, Ambasada je priznala svoju „grešku“, ali originalni post u kojem se pominje američka vojska nije ispravljen.

Ambasada Rusije u SAD nazvala je ovakve stvari bestidnim revidiranjem istorije, podsetivši da koncentracioni logor bio oslobođenjem Crvene armije.

Nemački list „Špigl“ takođe je „greškom“ objavio ranije da je američka vojska oslobodila „Aušvic“.

Aušvic su 27. januara 1945. godine oslobodile trupe Crvene armije. Procenjuje se da je tokom Drugog svetskog rata u logoru ubijeno od jednog do četiri miliona zarobljenika. Blizu 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja, ubijeno je u „Aušvicu“ od 1941. do 1945. godine.

(Sputnjik)

3 komentara
  1. GEDEON

    Prava istina je,da je jedan deo Ausvica,oslobodila Crvena aarmija,a drugi Americki tenkovi armije kojom je komandovao Americki General paton.!

  2. Anonimni

    nije nu cudo kad sve se radi po partijskoj liniji ili direktivi. dobar vozac cak moze da bude i sef resora od velikog znacaja za bezbednost drzave. isto kao „bezanijska kosa“ za drugu bezbednost, recimo za vojnu…

  3. milovan

    Eto,dokazali dasu im cak i Ambasadori glupi ko tocak.!! A tek onda,kakvi su ostali.???

Napišite komentar