Opozicija u Tanzaniji: Policija ubila sedmoro ljudi za vreme predizbornih okršaja

Vodeća opoziciona partija u Tanzaniji optužila je policiju da je ubila sedmoro gradjana u nemirima zbog navodne prevare uoči predsedničkih izbora u zemlji.

Partija ACT-Vazalendo (Alijansa za promenu i transparentnost – Patriote), saopštila je danas da je policija u Zanzibaru uhapsila opozicionog predsedničkog kandidata Malima Seifa Šarifa Hamada.

Šef policije Zanzibara Muhamed Hasan Hadži potvrdio je hapšenje agenciji Asošijeted pres, ali nije naveo više detalja.

Policija u gradu Pemba, medjutim, nije komentarisala navod ACT Vazalendo da je policija pucala na gradjane sinoć uoči glasanja u regionu.

Stranka je prvo saopštila da su ubijene tri osobe, ali je zamenik sekretara stranke za ljudska prava, rekao za AP da je broj žrtava porastao na sedam i da je uhapšeno više od 100 ljudi.

Vojska je sinoć delila glasačke kutije na biračkim mestima za koje su okupljeni gradjani „oko biračkih mesta tvrdili da su u kutijama glasački listići koji su već unapred obeleženi“, navodi se u saopštenju stranke. „Shodno tome, oni su nastojali da spreče prenošenje ovih glasačkih kutija na biračka mesta“.

Policija je prvo reagovala suzavcem i pravim mecima, navodi se u saopštenju.

Predsednički kandidat ACT Vazalendo u Zanzibaru Malim Seif Šharif Hamad osudio je pucnjavu. On je uhapšen jutros na biračkom mestu dok je išao da glasa, saopštila je stranka.

Danas je u Zanzibaru bilo puno policije i vojske, a mnogi putevi su blokirani. Gradjani javljaju da je internet usporen i strahuju da će sutra biti potpuno prekinut.

Američki ambasador u Tanzaniji Donald Rajt izjavio je jutros da je uzmeniren izveštajima iz Zanzibara i sa drugih mesta o nasilju, ubistvima i hapšenjima.

„Nije kasno da sprečimo dodatno krvoproliće! Snage bezbednosti moraju da budu suzdržane“, rekao je Rajt.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija takodje je pozvao sve političke lidere da se uzdrže od nasilja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.