U trendu

Optuženi za nerede na Kapitolu traži azil u Minsku

MINSK – Amerikanac Evan Nojman, koji se suočava sa krivičnom prijavom zbog napada na policiju tokom januarskih nereda u Vašingtonu, ilegalno je prešao belorusku granicu i zatražio azil u toj državi, izvestila je beloruska televizija, a prenosi AP.

Nojman, koji se od juna nalazi na poternici Federalnog istražnog biroa zbog „napada na policiju“ 6. januara, nelegalno je prešao granicu između Ukrajine i Belorusije i zatražio azil.

Komentarišući optužbe, Nojman je za belorusku televiziju potvrdio da je bio na Kapitolu tog dana i da optužnica protiv njega sadrži šest tačaka, uključujući napad na policiju, ometanje i druge prekršaje, ali da „ne veruje da je počinio bilo kakav zločin“.

Beloruske pogranične vlasti zadržale su Nojmana na granici sa Ukrajinom 15. avgusta, a ova zemlja nema sporazum o ekstradiciji sa SAD javio je kanal Belorusija 1.

Nojman je izjavio da su mu poslovi u SAD uništeni posle protesta na Kapitolu i akcija pokreta „Životi crnaca su važni“.

On je navodno, uspeo da uđe na belorusku teritoriju kroz guste šume na granici sa Ukrajinom, nakon čega ga je privela granična policija.

Navodi da je, posle objavljivanja poternice, angažovao advokata i počeo da se krije,a advokat mu je savetovao da ode na poslovni put u Evropu, U Italiju je, tako, stigao u martu, zatim vozom u Švajcarsku, odakle je automobilom otišao u Nemačku. U Ukrajinu je sredinom marta stigao iz Poljske.

U Belorusiju je pobegao jer je „primetio da ga nepoznate osobe prate“.

Pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa upale su na Kapitol u neuspešnom pokušaju da spreče Kongres da zvanično potvrdi izbornu pobedu DŽozefa Bajdena, koji je preuzeo dužnost američkog predsednika 20. januara, a oko 700 ljudi trenutno se suočava sa krivičnim prijavama zbog ovih nereda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.