U trendu

Optužnica protiv četiri osobe za ratni zločin u Teočaku

SARAJEVO – Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv četiri osobe zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika bivše Vojske Republike Srpske na području Teočaka.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, optužnica je podignuta protiv Dževada Avdičevića zvanog Babak (57) iz Teočaka, Ahmeda Hadžajlića (60) iz Bijelog Polja, Muharema Efendića (75)iz Bratunca i Izeta Ikanovića zvanog Kratelj (50) iz Teočaka.

Optužnica ih tereti da su za vreme rata, u svojstvu komandanata i pripadnika „Armije RBiH“ s područja Teočaka i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, prema zarobljenim pripadnicima tadašnje Vojske Republike Srpske, što je rezultiralo mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i mučenjima na ponižavajuće načine, kao i ubistvom zarobljenika i kasnijim skrivanjem njihovih posmrtnih ostataka.

U optužnici se navodi da su optuženi nezakonito i protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, postupali prema zarobljenim pripadnicima VRS, onemogućili im status ratnih zarobljenika i evidentiranje u zvaničnim evidencijama te počinili i omogućili drugima, premlaćivanje, zlostavljanje i mučenje zarobljenika, kojima su nanošene teške telesne i duševne povrede.

„Nakon toga, protivno Ženevskim konvencijama, organizovali su ‘preki sud’ i javno streljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika, čije su posmrtne ostatke ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina, skrivali telo jednog od ubijenih i onemogućili razmenu posmrtnih ostataka“, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će navode optužnice Tužilaštvo dokazivati pozivanjem 93 svedoka i veštaka i prilaganjem više od 230 dokaznih materijala.

Od Suda BiH je zatraženo određivanje mera zabrane za osumnjičene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.