U trendu

Orban: Mađarska se protivi uvođenju sankcija Dodiku

BUDIMPEŠTA – Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je danas tokom konferencije za novinare da se njegova vlada protivi predlogu Nemačke da se lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku uvedu sankcije, jer bi, kaže, takav potez dodatno narušio stabilnost Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina se suočava sa najozbiljnijom političkom krizom od kraja rata 1990-ih, ponovo je prisutan strah od raspada države nakon što su bosanski Srbi blokirali rad centralne vlade, a srpski poslanici glasali za povlačenje autonomne Republike Srpske iz zajedničkih državnih institucija BiH, prenosi Rojters.

Nova vlada Nemačke pozvala je 13. decembra Evropsku uniju da uvede sankcije Miloradu Dodiku, jer je najavio da će Republika Srpska istupiti iz oružanih snaga, pravosuđa i poreskog sistema BiH.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ocenila je da su „pokušaji otcepljenja RS neprihvatljivi“.

„Definitivno moramo da sprečimo uvođenje ovih sankcija. Sve to je loš stav, loš ton i loša perspektiva. Zapadni Balkan mora biti integrisan i mora mu se pomoći“, poručio je premijer Mađarske.

Orban, mađarski nacionalista, podsetio je da je južna granica Mađarske blizu granice sa BiH (RS) i upozorio da bi sukob u Bosni ugrozio i stabilnost Mađarske, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar