U trendu

Osmani: Evrointegracije težak, ali jedini put za Kosovo

PRIŠTINA – Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas posle razgovora sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem u Prištini, da se nada daljoj podršci zvaničnog Zagreba na evroatlatnskom putu tzv. Kosova.

Osmani je rekla da su evroatlantske integracije „tezak, ali jedini put“ Kosova kao, kako je navela, „nezavisne države“ sa kojeg povratka nema.

Dodala je da Priština može mnogo toga da nauči od Hrvatske, koja je članica EU i NATO.

Navela je i da će daljom bilateralnom saradnjom sa Hrvatskom raditi na daljim pomacima, da do sada imaju 30 potpisanih ugovora, kao i da će neki biti ubrzo potpisani.

„Zainteresovani smo da postižemo napredak u spoljnoj i odbrambenoj politici, dve države imaju istorijske veze i imaju prostor za bolju trgovinsku saradnju“, rekla je Osmanijeva na konferenciji za novinare.

Dodala je da posetu Milanovića Priština smatra kao, kako je navela, „važan korak za ojačavanje odnosa dve države i dva naroda“.

Milanović je jutros stigao u dvodnevnu posetu Prištini, gde se sastao sa Osmanijevom, a najavljen je i susret sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Hrvatski predsednik će se sastati sa stanovnicima Janjeva, gde u najvećem broju žive Hrvati.

Badnje veče po Gregorijanskom kalendaru Milanović će provesti sa pripadnicima Hrvatskih oružanih snaga u okviru misije Kfor na Kosovu i Metohiji.

U trenutku dočeka Milanovića deo prištinskih ulica je bio zatvoren za saobraćaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.