U trendu

Ostavke u muzeju Aušvic zbog politike

KRAKOV – Više članova savetodavnog veća muzeja Aušvic-Birkenau u Poljskoj podnelo je ostavke nakon što je vlada imenovala bivšu poljsku premijerku Beatu Šidlo, visokopozicioniranu članicu desničarske vladajuće stranke u zemlji, za člana saveta.

Ministar kulture Pjotr Glinski nedavno je imenovao Beatu Šidlo na četvorogodišnji mandat u Državnom muzejskom veću Aušvic-Birkenau, devetočlanom telu sačinjenom od Poljaka koji se sastaju jednom godišnje kako bi savetovali direktora muzeja. To je telo odvojeno od Međunarodnog saveta Aušvica, koji uključuje osobe koje su preživele holokaust i međunarodne stručnjake, navodi AP.

Prvi član savetodavnog veća koji je podneo ostavku bio je filozof Stanislav Krajevski, koji je rekao da je u utorak preduzeo taj korak u znak protesta zbog, kako je nazvao, „politizacije“ grupe koju su do sada činili stručnjaci. Pratili su ga istoričari Marek Lasota, koji takođe pripada vladajućoj stranci i Kristina Oleksi, bivša zamenica direktora Muzeja Aušvica.

Sebastijan Rejak, vršilac dužnosti direktora kancelarije Američkog jevrejskog komiteta za Centralnu Evropu, rekao je da u potpunosti podržava odluku trojice članova da podnesu ostavke, dodajući: „Što manje politike u nastavi istorije i pamćenju prošlosti, to bolje.“

Šidlo je aktuelni član Evropskog parlamenta stranke Zakon i pravda. Studirala je etnografiju i istoriju, a potiče sa područja Osvjenćima, poljskog grada u kome se nalazi mesto nekadašnjeg logora smrti Aušvic.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.