U trendu

Oštre kritike predsednika UN: Prištini se neće dopasti izveštaj Gutereša

U Njujorku će danas biti održana redovna, tromesečna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena Kosovo i Metohiji, na kojoj će Srbiju predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na sednicic će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a za period od 17. januara do 15. aprila.

Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK-a u tom periodu, odnosno, izneće našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš u tromesečnom izveštaju o Kosovu navodi da je zabrinut zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Gutereš je pozvao strane da izbegavaju zapaljive izjave.

„Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jeste, kako se cini, zapao u novi corsokak…Apelujem na obe strane da daju novi podsticaj dijalogu kako bi se sproveli svi do sada postignuti sporazumi“, naveo je Gutereš.

U izveštaju se navodi i da su se u poslednja tri meseca na Kosovo vratile samo tri osobe.

„Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa izmedu Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja Marka Đurica, direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, 26. marta. Pozivam obe strane da izbegnu provokativne akcije i uzdrže se od zapaljivih izjava“, navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa.

Gutereš je upozorio i da ponašanje kosovske policije tokom akcije hapšenja Marka Đurica, u kojoj je nekoliko osoba povredeno, predstavlja „razlog za brigu“ i pozvao na „detaljnu istragu“ o tom dogadaju, navodeci da su potrebne „korektivne mere“ vezane za kršenje ljudskih prava.

Šef UN je izrazio zabrinutost i zbog sporosti istrage o ubistvu jednog od lidera Srba sa severa Kosova – Olivera Ivanovića, navodeći da „medusobne sumnje i osecaj nesigurnosti predstavljaju prepreku u izgradnji poverenja medu zajednicama na Kosovu“.

Gutereš je, istovremeno, pozdravio odluku kosovskog parlamenta da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnog Gorom, upozoravajuci na opstrukcije pojedinih poslanika.

Prvi čovek UN je naveo i da su se u tri meseca, na koja se odnosi njegov novi izveštaj, na Kosovo vratile svega tri osobe iz redova nealbanaca.

U delu izveštaja koji se odnosi na aktivnosti Euleksa, navodi se da su istražitelji Specijalnog suda za zlocine, koje su tokom sukoba pocinili pripadnici Oslobodilacke vojske Kosova, nastavili istragu o navodima vezanim za „nehuman odnos i nelegalnu trgovinu ljudskim organima“.

U izveštaju, međutim, nema novih detalja o toku istrage ili o početku sudenja pred Specijalnim sudom, napominje RTS.

Prethodnih nekoliko sednica SB UN o Kosovu proteklo je, mahom, u oštroj raspravi o budućem formatu održavanja ovih sednica, pri čemu se Britanija, SAD i Francuska zalažu da se rasprave o Kosovu, sa sadašnje četiri godišnje, prorede na dve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.