U trendu

Osude, ali o podrška Zaevu za stavove o istoriji MKD-BGD

SKOPLJE – Izjava premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva o tome da Bugarska i Severna Makedonija imaju zajedničku istoriju od koje su nastale makedonski i bugarski narod, kao i makedonski i bugarski jezik, izazvala je brojne reakcije na makedonskoj političkoj sceni – od osuda do podrške.

Zaev je u intervjuu za bugarsku agenciju BgNes rekao i da su Bugari tokom Drugog svetskog rata bili administratori na teritoriji današnje Severne Makedonije, te da su na kraju rata makedonska i bugarska vojska zajedno oslobađali teritorije Makedonije.

Takve izjave makedonskog premijera Zaeva izazvale su oštre reakcije na makedonskoj političkoj sceni, a javnosti se obratio i bivši makedonski predsednik i osnivač i dugogodišnji lider stranke na čijem je čelu sada Zaev, Branko Crvenkovski.
porukom da ‘zamrzava’ svoje članstvo u stranci koju je osnovao, a na čijem je čelu Zaev.

Crvenkovski je članove Socijaldemokratskog saveza da hitno sazovu Centralni odbor kako bi se stranka ogradila od izjave koje je Zaev dao za bugarsku agenciju.

On je takođe zahtevao od svojih stranačkih kolega da reafirmišu stranačke stavove o makedonskom nacionalnom identitetu, makedonskom jeziku, makedonskoj istoriji, karakteru antifašističke borbe i ASNOM.

Bivši makedonski predsednik Gjorgje Ivanov je na svom fejsbuk profilu napisao da u svakoj demokratskoj zemlji, članici NATO i EU, za takve izjave premijera pada vlada.

„Juće je makedonski narod imao priliku da vidi pravo lice Zaeva. Ovaj samoproglašeni iskusni političar juće je dokazao da smo svedoci nacionalne izdaje. Duboko sam uveren da makedonska nacija vidi izdajničku ulogu Zaeva“, naveo je Ivanov na fejsbuku.

Reagovao je i koalicioni partner Zaeva Pavle Trajanov iz Demokratskog saveza koji je pozvao najviše državne funkcionere u Severnoj Makedoniji koji pregovaraju sa Bugarskom oko blokade evropskog puta Severne Makadenije, da poštuju dostojanstvo makedonskog naroda, identitet i jezik i da ne prihvataju rešenja koji predstavljaju reviziju na istorijske događaje.

S druge strane, bivši premijer te zemlje i aktuelni lider VMRO-Narodne partije Ljubčo Georgievski naveo da je Zaev govorio hrabro, te da su Makedonci šokirani jer su indoktrinirani.

„Sve što je govorio Zaev je u skladu sa objektivnom istorijom i u skladu sa največim delom knjiga iz makedonskog Arhiva, a to što su makedonski građani šokirani svedoči o tome koliko su indoktrinirani“, navodi se u saopštenju VMRO-Narodne partije.

Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekjerinska komentarišući to što je rekao Zaev ističe da je reč o planu, politici i želji makedonskog premijera da otvori malo više vrata u saradnji između Bugarske i Severne Makedonije, te da se ne dopusti da to što se dešavalo pre 70 godina bude nešto o čemu će se jedino pričati u 21. veku.

Najveća opoziciona strabnka u toj zemlji, VMRO- DPMNE, pozvala je večeras sve građane da na protestu izraze svoje neslaganje sa stavovima premijera Zaeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.