U trendu

Otac i dvogodišnja ćerka se udavili u pokušaju da uđu u SAD

VAŠINGTON – Otac i njegova dvogodišnja ćerka, imigranti iz El Salvadora, udavili su se u reci Rio Grande pokušavajući da pređu iz Meksika u SAD.

Fotografija sa njihovim telima, koju je objavio meksički list „Hornada“, uznemirila je javnost i ponovo otvorila debatu o imigrantima.

Kako se navodi, Ramirez je preko reke preneo 23-mesečnu ćerku i vratio se na drugu obalu da pomogne svojoj supruzi.

Devojčica je potom upala u vodu, on je pokušao da je spase, ali je oboje odnela jaka rečna struja.

Ministarka spoljnih poslova El Salvadora, Aleksandra Hil, rekla je da vlada te zemlje pokušava da pomogne preostalim članovima porodice i apelovala na ostale imigrante da ne rizikuju živote dok pokušavaju da uđu u SAD, prenosi Glas Amerike.

Prema podacima američkih službi, u protekloj godini stradala su 283 migranata.

Služba za granice i carine SAD saopštila je da su iz iste reke Rio Grande spaseni otac sa malim detetom iz Hondurasa.

Vlada Gvatemale saopštila je da u Teksasu pronađeni mrtvi majka i troje dece iz Hondurasa, koji su posle prelaska reke Rio Grande dehidrirali zbog visokih temperatura.

Predsednik SAD Donald Tramp i njegova administracija pokušavaju da smanje broj imigranata koji dolaze u SAD iz Centralne Amerike. Sa Meksikom je postignut dogovor da se imigranti zadržavaju u toj zemlji dok im nadležni u SAD ne razmotre zahteve za azil.

Američka administracija takođe razgovara sa vladom u Gvatemali o potencijalnom sporazumu koji bi od migranata zahtevao da zatraže azil u toj zemlji, a ne u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.