U trendu

Otkrivene mračne tajne Katoličke crkve – zlostavljano 216.000 dece

Istraga o seksualnom zlostavljanju u Francuskoj katoličkoj crkvi otkrila je da je oko 216.000 dece bilo žrtva zlostavljanja od 1950. godine, rekao je predsednik nezavisne komisije koja je sastavila izveštaj Žan-Mark Sove.

On je naveo da je sama komisija identifikovala oko 2.700 žrtava, ali da je opsežna studija koju su sprovele istraživačke i anketne grupe procenila da je bilo oko 216.000 žrtava, a da bi taj broj mogao da se poveća i do 330.000 ako se tu uključi i zlostavljanje od strane svetovnih lica u okviru Crkve.

Nezavisna komisija, koju je Katolička crkva formirala da istražuje seksualna zlostavljanja je ranije saopštila da je utvrđeno da je u redovima Crkve u Francuskoj bilo oko 3.000 pedofila tokom prethodnih 70 godina.

„To je poražavajuće, jer odnos od 216.000 žrtava i 3.000 zlostavljača znači da je postojao jedan agresor na 70 žrtava. To je zastrašujuće za francusko društvo, za Katoličku crkvu“, rekao je on.

Sove je na javnoj onlajn prezentaciji izveštaja saopštio danas i da je zlostavljanje bilo sistematsko i da Crkva ne samo da nije preduzela neophodne mere da ga spreči, već je žmurila, ignorišući izveštaje, a ponekad i svesno dovodeći decu u kontakt sa seksualnim predatorima.

„Posledice su veoma ozbiljne. Oko 60 odsto muškaraca i žena koji su bili seksualno zlostavljani imaju velike probleme u životu“, rekao je Sove.

On je naglasio da je problem i dalje aktuelan, a da je Crkva sve do 2000-ih pokazivala potpunu ravnodušnost prema žrtvama i da je tek počela da menja svoj stav 2015-2016.

Biskup Erik de Moulins-Beaufort, predsednik francuske biskupske konferencije, zatražio je danas oproštaj od žrtava seksualnog zlostavljanja i poručio da oseća sramotu nakon što je objavljen izveštaj o razmerama zlostavljanja u francuskoj crkvi decenijama unazad.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)