U trendu

Otkriveno kolika će biti Trampova penzija – ako je uopšte dobije

Donald Tramp od juče više ne predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali je napuštanjem Bele kuće stiče pravo na godišnju penziju od 221.400 dolara uz određene benefite. Ipak, velika je mogućnost i da je neće dobiti.

Tramp bi godišnju penziju mogao da izgubi ako na predstojećem zasedanju Senata bude doneta odluka o njegovom opozivu. Zakon ne odobrava penziju predsednicima kojima vreme na vlasti bude prekinuto opozivom.

S obzirom da je njegov mandat završio pre suđenja, presuda ga ne može ukloniti s funkcije. Dakle, ako ga Senat osudi, verovatno će biti potrebno organizovati i drugo glasanje na kojem bi bilo odlučeno ima li pravo na penziju i beneficije.

To drugo glasanje uklonilo bi ga s funkcije bivšeg predsednika, što bi rezultiralo gubitkom blagodati te funkcije, rekao je za američke medije Majkl Gerhart, profesor ustavnog prava na univerzitetu Severna Karolina.

Među ostalim benefitima koje dobija pored godišnje penzije su: putni dodaci, kancelarijski prostor, plata za osoblje… Troškovi svega toga premašuju milion dolara na godišnjem nivou koje će platiti poreski obveznici.

Prema analizi Nacionalne fondacije poreznih obveznika, od 2000. godine do danas je četvorici bivših američkih predsednika koji su živi podeljeno ukupno 56 miliona dolara.

Jedino što Tramp sigurno neće dobiti jeste zdravstveno osiguranje – predsednik mora da bude u obavlja funkciju na saveznom nivou najmanje pet godina da bi dobio tu pogodnost, tako da ni Tramp ni Karter ne ispunjavaju te uslove.

S druge strane, Trampu penzija možda i nije toliko bitna. Prema pisanju CNN-a, čini se da se bivši predsednik SAD-a dobro snalazio bez plate i za vreme svog mandata.

Naime, Tramp i Bela kuća redovno su objavljivali da je svoju godišnju predsedničku platu od 400.000 dolara vraćao različitim ministarstvima u vladi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar