U trendu

Otvoren drugi semestar Međuuniverzitetskog programa video predavanja u Hagu

HAG – Studenti prava iz svih zemalja bivše Jugoslavije upoznali su se danas na video predavanju u Hagu s ulogom i funkcijama Mehanizma za međunarodne krivične sudove koji je nasledio rad Haškog tribunala.

U Hagu je danas počeo drugi semestar Međuuniverzitetskog programa video predavanja „Međunarodno pravo i činjenice uspostavljene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)”.
Predavanje je održao sekretar Mehanizma Abubakar Tambadu, govoreći studentima o istorijskoj pozadini osnivanja tog ad hoc suda, o njegovoj ulozi i funkcijama.
Tambadu je govorio o izazovima sa kojima se Mehanizam suočava u obavljanju niza osnovnih funkcija, koje su ranije obavljali Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) i MKSJ, navodi se u saopštenju Mehanizma.

Današnje predavanje je bilo osmo u četvrtom ciklusu Programa, koji je započeo u oktobru 2022. predavanjem predsednice Mehanizma, sudije Grasijele Gati Santane.

Studenti su takođe imali predavanja iskusnih pravnika iz Mehanizma predsednika, Veća, Tužilaštva, kao i pripadnika Odbrane, na teme kao što su uništavanje kulturnog nasleđa, udruženi zločinački poduhvat, gonjenje rata -vremensko seksualno nasilje i prava optuženih.

Program, koji je razvio i sprovodi Informativni program Mehanizma za pogođene zajednice (MIP), okuplja više od 150 studenata postdiplomskih studija iz cele bivše Jugoslavije kako bi pokrenuli dijalog o novijoj istoriji regiona, ulozi MKSJ i principima međunarodnog krivično pravo i međunarodno humanitarno pravo.

Predviđeno je da se četvrti ciklus Programa nastavi predavanjima koja se održavaju na nedeljnom nivou do kraja marta ove godine.
Zajedno sa univerzitetima koji učestvuju, MIP je stvorio regionalnu mrežu pravnih fakulteta – prvu takve vrste – gde studenti prava iz različitih zemalja regiona Balkana mogu da uče o – i diskutuju – o radu MKSJ i njegovom nasleđu. Serija predavanja ne samo da izgrađuje znanje, kapacitete i razumevanje studenata međunarodnog krivičnog prava i međunarodnog humanitarnog prava, već služi i kao platforma za istinski dijalog između studenata prava iz zemalja bivše Jugoslavije.

Mreža obuhvata fakultete Univerziteta Union u Beogradu, Univerziteta u Donjoj Gorici, zatim u Nišu, Peći, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Univerziteta Sv. Ćirila i Metodija u Skoplju,Splitu, Vitezu, Zagrebu i u Zenici.
Program je deo šireg MIP-a, koji je pokrenut u januaru 2019. godine, sa ciljem da se poveća svest i znanje među pogođenim zajednicama o sukobima iz 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji, na osnovu slučajeva MKSJ i Mehanizma. MIP finansira Evropska unija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar