U trendu

Otvoreni Balkan moze da ubrza integraciju regiona u EU

OHRID – Evropski komesara za proširenje i susedsku politiku Oliver Varheji poručio je danas u Ohridu, na Samitu u okviru „Otvorenog Balkana“, da je ta inicijativa može da bude mogućnost za ubrzavanje puta ovog regiona ka Evropskoj uniji.

Varheji je zahvalio na pozivu da učestvuje na Samitu u Ohridu, navodeći da na to gleda kao na poziv da EU bude deo tog procesa.

„Mislim da ‘Otvoreni Balkan’ nije samo dobra ideja, on je mogućnost da se u regionu promeni realnost, da se prevaziđu izazovi pred kojima se nalazi. Ta inicijativa može da bude mogućnost za ubrzavanje puta ka EU“, rekao je Varheji.

Prema njegovim rečima, ako inicijativa ide dobro, to će ubrzati ekonomsku integraciju regiona i da ubrza realnu inetgraciju regiona u EU.

Varheji je rekao da, kada se govori o pristupu EU, govori se o pregovaračkim procesima, ali građani EU i Zapadnog Balkana, zapravo, primećuje, uopšte za to nisu zainteresovani, jer je njihovo glavno pitanje – kada će živeti kao što žive ljudi u Evropi, kada će imati iste prilike, kada će dočekati da budu srušene barijere između EU i regiona.

„Ovi je istinska integracija, koja počinje sa ekonomijom, pa sa društvom“, rekao je Varheji.

Dodao je da mu je bilo drago kada je prvi put čuo za ideju „Otvorenog Balkana“, koja je, kaže, važno postignuće, jer je potekla iz samog regiona, ne od EU ili SAD.

„Počeli smo i mi da je koristimo, kada smo prvi put na stolu imali investiconi plan za region. Tada smo shvatili da bez regionalne saradnje, taj plan neće postići mnogo, jer nema poente da se povezuje kapital, putevi, železnice, ako kamioni treba da se zaustavljaju na svakoj granici…“, rekao je Varheji.

Dodao je da, prema njihovim procenama, region može da stvori jednu trećinu svog BDP-a samo integracijom, a taj potencijal, kaže, postoji.

Izrazio je zadovoljstvo što su potpisani sporazumi do sada pokazali rezultate i što se potpisuju novi dogovori.

„To je važno i zbog rata u Ukrajini. Sada je više nego ikada potrebno da radimo zajedno, da se pomažemo. ‘Otvoreni Balkan’ počiva na ubrzavanju ostvarivanja četiri slobode, i od toga možete da imate koristi, a mi ćemo kroz ekonomski investicioni plan te rezultate da podignemo na viši nivo“, rekao je Varheji.

On je kazao da podržavaju sve regionalne inicijative.

„Mislim da je ovo budućnost, koja se danas stvara“, rekao je Varheji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar