U trendu

Ova nedelja na zapadu Evrope ulazi u istoriju

Severozapadna Evropa će se ove nedelje suočiti s nastavkom letnjih žega kakve su vladale i krajem juna, a pre svega Pariz, koji je uveo treći od četiri stepena odbrane od velikih vrućina.
Od Francuske, preko Beneluksa, do Nemačke meteorološke službe su izdale upozorenje na visoke temperature, koje će se, kako se prognozira, u sredu ili u četvrtak ponovo približiti 40. stepenu, nakon čega će krajem nedelje pasti, prenosi „Indeks“.

Britanski meteorolozi najavljuju da će noć između ponedeljka i utorka biti najtoplija u istoriji. Oni kažu da je najviša temperatura tokom noći u Velikoj Britaniji od 23,3 stepena izmerena davne 1948. godine, a sada se očekuju iznad 25 stepeni.

U Francuskoj bi talas vrućine mogao da potraje kraće nego u junu, kada je 28. juna srušen apsolutni temperaturni rekord u Verargeu na jugu zemlje, gde je izmereno 46 stepeni.

Ovog puta se ne očekuju temperature od 45-46 stepeni, ali bi severni deo zemlje mogao mnogo više da oseti vrućinu, objavio je „Meteo-Frans“.

„U četvrtak se u Parizu predviđa 41 ili 42 stepena, uz veliku verovatnoću da će biti oboren rekord od 40,4 stepena zabeležen 1947, rekao je Fransoa Žobar“, prognostičar u „Meteo-Fransu“.

Zbog toga je francuska prestonica uvela treći od četiri stepena odbrane od talasa vrućine, koji predviđa otvaranje „prostorija za osveženje“ u javnim objektima i postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage, kao i niz mera namenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama letnjih žega koje su 2003. samo u Francuskoj odnele 15.200 života.

U severnim i centralnim delovima Italije, pre svega u Firenci i Ferari, očekuju se temperature od četrdesetak stepeni, dok će jug i centralni deo zemlje ovog puta biti pošteđeni.

„U četvrtak će se vrućina preseliti u zemlje Beneluksa. Moguće je da će te tri zemlje prvi put iskusiti temperaturu od 40 stepeni i više“, rekao je Žobar.

U Belgiji je Meteorološki kraljevski zavod izdao „upozorenje zbog velike vrućine“, koje će biti na snazi do petka u ponoć.

Austrija je objavila „narandžasto“ upozorenje za četvrtak i petak, ali samo na zapadu zemlje, preneo je Tanjug.

Istovremeno, u Portugaliji udari vetra i suša otežavaju borbu sa jakim požarom koji od subote hara planinskim područjem u centralnom delu zemlje i gde je vatra 2017. usmrtila oko stotinu ljudi.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar