U trendu

OVD info: Privedeno pet saveznika Navaljnog u Rusiji

MOSKVA – Ruska policija privela je danas petoro saveznika opozicionog političara Alekseja Navaljnog i sprovela racije u dve njegove regionalne kancelarije, tvrdi nevladina organizacija OVD-info.

Policija je sprovela racije u regionalnim kancelarijama Navaljnog u gradu Krasnodar na jugu Rusije i u centralnoj Čeljabinskoj oblasti, navodi ova grupa za nadgledanje protesta i zadržavanje u pritvoru aktivista, uoči sutrašnjih planiranih protesta pristalica Navaljnog, koji se organizuju zbog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja u zatvoru.

Kako se precizira, petoro aktivista koji podržavaju Navaljnog, iz različitih regiona, privedeno po različitim optužbama, prenosi Rojters.

Navaljni (44) stupio je u štrajk glađu pre tri nedelje, tražeći da dobije bolju zdravstvenu negu.

On je u nedelju prebačen u zatvor koji ima bolnicu, a njegove pristalice kažu da strahuju za njegov život.

Državna zatvorska služba saopštila je da je stanje u kojem se Navaljni nalazi zadovoljavajuće i da je on pristao da prima terapiju vitaminima.

Pristalice Navaljnog tvrde da njemu i dalje nije pružena odgovarajuća nega i planiraju da u nedelju uveče organizuju proteste tim povodom.

Ruske vlasti upozorile su da su demonstracije nelegalne, a policija je privela više hiljada učesnika protesta koji su održani ranije ove godine zbog zadržavanja u pritvoru Navaljnog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.