U trendu

Pahor: SLO i HR prijateljske zemlje, saveznici i partneri

RIJEKA – Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Rijeci da su Slovenija i Hrvatska prijateljske zemlje, partneri i saveznici i izrazio uverenje da će pronaći rešenja za otvorena pitanja.

Pahor je učestvovao na svečanosti obeležavanja 30. godišnjice osnivanja i delovanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj.

„Slovenija i Hrvatska su sad sajni partneri s dobrosusedskim odnosima, koji nisu bili uvek tako kvalitetni zbog otvorenih pitanja proizašlih iz raspada bivše zajedničke države“, rekao je Pahor. Uz međusobno razumevanje i poštovanje ta se pitanja mogu rešiti“, naveo je slovenački predsednik.

Zajednički, kazao je, možemo doprineti jačanju EU i njenih vrednosti i dodao da očekuje skori ulazak Hrvatske u šengenski prostor i evrozonu.

Slovenačkoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj je poručio da učine sve što je u njihovoj moći da štite svoj identitet. „Mi u Sloveniji ćemo učiniti sve da se Hrvati u našoj zemlji osećaju kao kod kuće i očuvaju svoj identitet“, rekao je Pahor, prenela je Hina.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović otkazao je dolazak u Rijeku zbog, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, obaveza u Zagrebu, a Pahor je rekao da se sinoć čuo sa šefom hrvatske države, koji mu je preneo razloge njegovog izostanka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar