Palestinci zatražili od EU da pošalje posmatrače na izbore

Palestinski zvaničnici su zatražili od Evropske unije da pošalje posmatrače da nadgledaju predstojeće izbore za palestinski parlament i za palestinskog predsednika na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Ti izbori se smatraju važnim korakom ka okončanju podela medju Palestincima koji imaju dve rivalske vlade otkako je 2007. godine islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom od medjunarodno priznate Palestinske uprave. 

Palestinska uprava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa od tada vlada samo autonomnim područjima na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela. 

Svi dosadašnji pokušaji pomirenja su propali ali današnji poziv EU je znak da Palestinci zaista nameravaju da održe prve izbore posle 15 godina. 

Predsedavajući centralne izborne komisije Hana Nasir je poziv uputio i Evropskoj uniji i Evropskom parlamentu da pošalju posmatrače, „naglasivši važnost medjunarodnog nadgledanja izbornog procesa, posebno od strane EU“. 

Palestinci žele da EU osigura transparentnost izbora, a takodje se nadaju da će se izvršiti pritisak na Izrael ne bi li dopustio da glasaju i Palestinci koji žive u anektiranom istočnom Jerusalimu. 

Palestinci planiraju da u tom delu Jerusalima koji je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine bude glavni grad njihove buduće države. Izrael smatra čitav Jerusalim svojim glavnim gradom. 

EU podržava osnivanje nezavisne Palestine uz Izrael s istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom. 

Taj blok zemalja nije zvanično odgovorio na molbu da pošalje posmatrače, ali je portparol EU kancelarije za Palestince potvrdio spremnost da se obezbedi sve što je moguće za uspeh izbornog procesa. 

Palestnski predsednik Mahmud Abas je 15. januara raspisao parlametarne izbore za 22. maj i predsedničke izbore za 31. jul.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.