U trendu

Palestinski zvaničnici: Odluka Bahreina je „nož u leđa“

RAMALA – Palestinski zvaničnici osudili su sporazum o normalizaciji diplomatskih odnosa Izraela i Bahreina ocenivši da im je time jedna arapska država još jednom „zabila nož u leđa“.

Palestina je pozvala svog ambasadora u Manami na konsultacije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova nakon što je objavljen sporazum.

„Sporazum je nož u leđa palestinskoj stvari i palestinskom narodu“, rekao je ministar za socijalne poslove u palestinskoj upravi Ahmad Maždalani za AFP, a prenosi Al Džazira.

Palestinska slobodilačka organizacija (PLO), čije je sedište u Ramali i koja se bori za nezavisnu palestinsku državu, nazvala je sporazum Bahreina i Izraela još jednim izdajničkim udarcem „palestinskoj stvari“.

Vasel Abu Juseef, visoki zvaničnik PLO, najveće palestinske organizacije koja je na vlasti na Zapadnoj obali, rekao je da je Bahrein prekršio sve arapske rezolucije ovom odlukom.

On je, takođe, osudio sporazum i ocenio da on predstavlja „izdaju palestinske stvari“.

Portparol Hamasa Hazem Kasem rekao je da se odlukom Bahreina da normalizuje odnose sa Izraelom nanosi velika šteta „palestinskoj stvari“ i da se time podržava okupacija.

Bahrein je danas postao druga zemlja Persijskog zaliva koja je sklopila sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom, nakon što su to nedavno učinili UAE, a u sklopu šire diplomatske kampanje predsednika Donalda Trampa i njegove administracije da u potpunosti integrišu jevrejsku državu u Bliski istok.

Tramp je danas najavio sporazum nakon telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i bahreinskim kraljem Hamadom bin Isa Al Kalifom.

Trojica lidera takođe su izdala kratku zajedničku izjavu, kojom su potvrdila sporazum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar