Palestinsko ministarstvo i Arapska liga osudili odluku Kosova o ambasadi u Jerusalimu

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je danas nedavno postignut sporazum Kosova i Izraela, označivši ga kao razočaravajući i pozvalo da se odustane od odluke o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

„Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa okupatorskom silom (Izraelom) i objava namere da otvori ambasadu u okupiranom Jerusalimu je korak koji je suprotan svemu u šta Kosovo pokušava da ubedi svet da ga prizna“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

U saopštenju se dodaje da se time pokazalo „državi Palestini, arapskoj i islamskoj grupi, Pokretu nesvrstanih, Afričkoj uniji i drugim regionalnim grupama u svetu“ da je, izmedju ostalog, Kosovo ignorisalo medjunarodno pravo i legitimitet, te rezolucije i prekršilo ih „jasno i otvoreno“ što će otežati svakoj zemlji da ga prizna.

Kosovo se poziva da misli najpre na svoje interese i na način povezan sa obavezama prema medjunarodnom legalitetu i medjunarodnom pravu kako bi postalo prihvaćen član medjunarodne zajednice.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ramali je pozvalo Kosovo da „brzo preispita taj korak i ispravi pogrešan potez ako želi da pruži primer svoje posvećenosti medjunarodnom pravu“, prenela je palestinska novinska agencija VAFA (WAFA).

Izrael i Kosovo su 1. februara uspostavili diplomatske odnose uz najavu da će Priština otvoriti ambasadu u Jerusalimu, kao treća zemlja posle SAD i Gvatemale.

Sve ostale države koje imaju odnose s Izraelom na rezidencijalnoj osnovi otvorile su ambasade u Tel Avivu.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt je danas takodje kritikovao odluku Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu, ocenivši da se njome krši medjunarodno pravo.

Kako je navedeno u saopštenju, odluka je kršenje rezolucija UN u kojima se Jerusalim smatra okupiranom teritorijom i zabranjuje preseljenje ambasada.

Gejt je rekao da je odluka Kosova protiv medjunarodnog konsenzusa o otvaranju ambasada u tom gradu koji je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i i kasnije anektirao.

Izrael je tada osvojio i Zapadnu obalu i pojas Gaze, a Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju državu.

Šef Arapske lige je podsetio na Rezolucije Saveta bezbednosti UN 478 i 1980 kojima se osudjuje aneksija istočnog Jerusalima.

On je rekao da otvaranje ambasade u Jerusalimu ne menja činjenicu da je to okupiran grad i neće odlučiti o njegovoj budućnosti.

To se može učiniti samo za pregovaračkim stolom jer je to jedno od važnijih pitanja konačnog statusa izmedju izraelske i palestinske strane, ocenio je Gejt.

Po Gejtu je priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela kontradiktorno principu miroljubivom i rešenju decenijskog sukoba po modelu dve države, prenela je VAFA.

Administracija SAD je krajem 2017. godine priznala ceo Jerusalim kao samo izraelski i naredne godine u maju preselila svoju ambasadu iz Tel Aviva u taj grad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.