Palmer: SAD za saradnju s Krivokapićem, pozdrav reformi zakona

PODGORICA – Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da SAD žele da sarađuju sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem na unapređenju reformi i pozdravio „ambicioznu zakonodavnu agendu“ predsednika parlamenta Alekse Bečića, uključujući reformu izbornog zakonodavstva.

Kako se navodi u saopštenju na Tviteru Ambasade SAD u Podgorici,
Palmer je tokom jučerašnjeg virtuelnog sastanka čestitao Krivokapiću na izboru za predsednika Vlade i izrazio zahvalnost SAD za, kako se navodi, posvećenost premijera CG zajedničkim evroatlantskim vrednostima.

Iz kabineta predsednika Vlade CG dodaju da je jučerašnjim sastankom još jednom potvrđeno da je spoljnopolitičko opredeljenje Crne Gore jasno definisano Sporazumom koji su potpisali predstavnici tri pobedničke koalicije, te da nema promjene spoljnopolitičkog kursa države.

Kako se navodi, Palmer je naglasio da SAD ostaju partner Crne Gore na zacrtanom evroatlantskom putu i ispunjavanju obaveza u NATO i dao punu podršku naporima CG na putu integracija u Evropsku uniju, prenose Vijesti.

Krivokapić je istakao i prioritete nove vlade, sa posebnim osvrtom na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspostavljanje vladavine prava, slobodu medija i rasvjetljavanje napada na novinare, kao i borbu protiv Kovida-19 i ekonomsku stabilnost zemlje.

Tokom razgovora naglašen je značaj kontinuirane saradnje dve države, koja se ogleda u bilateralnim odnosima i partnerstvu u okvirima NATO saveza.

Krivokapić je pozvao Palmera da poseti Crnu Goru, kada se za to ukaže prilika.

Iz ambasade dodaju da je Palmer tokom sastanka sa predsednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem pozdravio „ambicioznu zakonodavnu agendu“ predsednika parlamenta, uključujući reformu izbornog zakonodavstva.

Kako je saopšteno iz crnogorske skupštine, Bečić je izrazio zadovoljstvo kontinuiranom posvećenošću bilateralnim odnosima i iskazao očekivanje da će dve zemlje nastaviti dobru saradnju i kroz partnerstvo u NATO-u.

U tom kontekstu, naglasio je da Crna Gora ostaje dosledna u svom spoljnopolitičkom opređeljenju i poručio da je to politika koja nema alternativu.

Bečić je pozdravio kontinuiranu podršku SAD u procesu integracija Crne Gore u Evropsku uniju, i ocenio da je ključ stabilnosti Zapadnog Balkana u angažovanju Evropske unije i SAD-a.

„Govoreći o spoljnopolitičkom opređeljenju iz Sporazuma tri koalicije, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metju Palmer je iskazao zadovoljstvo činjenicom da će Crna Gora slediti evroatlantski spoljnopolitički put i izneo spremnost da uz podršku SAD Crna Gora uskoro postane članica Evropske unije i jaki partner u NATO“, navodi se u saopštenju Skupštine.

Kako se dodaje, konstatovano je da će Crna Gora i u narednom periodu nastaviti da bude kredibilan partner SAD na Zapadnom Balkanu, naročito u oblastima koje su od obostranog interesa.

„Sastanak je bio prilika da predsjednik Bečić upozna sagovornika sa prioritetima novog saziva Skupštine, akcentujući da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva“, zaključuje se u saopštenju.

Palmer je danas razgovarao i s predsednikom CG Milom Đukanovićem, potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem, ministarkom odbrane Oliverom Injac, šefom diplomatije Đorđem Radulovićem, kao i sa ministrima Milojkom Spajićem, Jakovom Milatovićem i Tamarom Srzentić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.