U trendu

Papa Franja planira susret sa ajatolahom Ali al-Sistanijem

VATIKAN – Papa Franja spreman je za istorijski sastanak sa najvišim iračkim šiitskim muslimanskim sveštenikom, ajatolahom Ali al-Sistanijem, tokom putovanja u Irak koje je planirano za mart, potvrdio je danas patrijarh iračke Kaldejske katoličke crkve.

U planiranom susretu sa 90-godišnjim ajatolahom Ali al-Sistanijem, papa će za sagovornika imati jednu od najvažnijih ličnosti šiitskog islama, kako u Iraku, tako i šire, koji ima ogroman uticaj na politiku i javno mnjenje, navodi Rojters.

Program papinog putovanja od 5. do 8. marta, koji je na konferenciji za novinare najavio patrijarh Kaldejske katoličke Crkve i nadbiskup Bagdada kardinal Luis Rafael I, koji je katolički kardinal i poglavar najveće hrišćanske zajednice u Iraku, osim ovog susreta predviđa mise u Bagdadu i gradu Erbil na severu zemlje, prenosi agencija.

Papa će takođe posetiti nekadašnje uporište Islamske države u Mosulu koje ima značajnu hrišćansku manjinu i ruševine drevnog Ura na jugu Iraka, gde se prema Bibliji rodio Avram, praotac svih naroda i judaizma, hrišćanstva i islama.

Agencija navodi da se ova poseta planira usred pogoršanja bezbednosti u nekim delovima Iraka i posle prvog velikog samoubilačkog bombaškog napada u Bagdadu u poslednje tri godine.

Poglavar katoličke crkve u dosadašnjim posetama pretežno muslimanskim zemljama kao što su, Turska, Jordan, Egipat, Bangladeš, Azerbejdžan, Ujedinjeni Arapski Emirati i palestinske teritorije, uvek i snažno je pozivao na međureligijski dijalog.

Irak pokušava da se oporavi od razaranja nakon akcija protiv Islamske države, a zemlja je suočena sa ekonomskim teškoćama nakon pada cena nafte tokom pandemije KOVID-19, a otkako je Islamska država proterana sa severa 2017. godine, hrišćani su u velikoj meri povratili slobodu bogosluženja, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.